LOGO –UL PREȘEDINȚIEI ROMÂNIEI LA CONSILIUL UNIUNII EUROPENE

Ioan Nicolae Dobrinescu, în vârstă de 15 ani, elev în clasa a IX-a la Colegiul Național „I.L.Caragiale“ din București, a câștigat concursul de creație a logo-ului oficial al Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.
Ionică, așa cum îi spun apropiații, este pasionat de desen încă de la vârsta de cinci ani. Spiritul de competiție l-a determinat să accepte, în chiar ultima zi rezervată înscrierilor, provocarea lansată de fratele său mai mare, Andrei, care începuse deja să-și pună în practică ideile alături de doi colegi pe care-i cooptase în echipă. Tânărul s-a închis timp de câteva ore în camera sa, de unde a ieșit abia după ce creionase deja logo-ul care s-a clasat pe primul loc atât în preferințele juriului, cât și ale publicului (3.000 din totalul de 10.000 de voturi atrase de cele 19 propuneri finaliste). „Sunt fericit că mi s-a oferit oportunitatea de a avea o mică contribuţie la imaginea României într-un moment atât de important pentru ţară“, a mărturisit câștigătorul, care simte totodată că premiul obținut, încrederea căpătată în propriile forțe, precum și prezența conceptului pe care l-a imaginat pe toate materialele Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, îl pot aduce mai aproape de atingerea ţelului personal, acela de a deveni un faimos designer auto.
Logo-ul indică o Uniune Europeană în mișcare, sigură pe sine, dinamică, dar și atașată valorilor sale. Din punct de vedere estetic, Uniunea Europeană a fost ilustrată prin intermediul unui lup, animal prezent în mitologiile majorității culturilor europene. Suplimentar, desenul ilustrează o Uniunea Europeană care își afirmă atașamentul față de protecția biodiversității.
Procedura prin care a fost selectat logo-ul a fost gândită să stimuleze participarea tinerilor și exprimarea părerilor acestora despre viitorul Uniunii Europene prin prezentarea, fără restricții, a imaginii pe care o au despre România în context european. Mai mult decât atât, prin organizarea acestui concurs, autoritățile române au intenționat să dea un mesaj de sprijin pentru investiția în educație, la nivel național dar și european, scoțând în evidență încă o dată faptul că statele membre pot și trebuie să facă mai mult pentru a intensifica cooperarea în domeniu. De fapt, această formulă participativă prin care se democratizează definirea imaginilor și conceptelor privind Președinția României la Consiliul Uniunii Europene este ilustrativă pentru modul în care dorim să implicăm cetățenii atât în exercitarea acestui mandat important pentru România, cât și în gestionarea afacerilor europene pe termen lung.
Conceptul imaginat de tânărul elev al Colegiului Național „Ion Luca Caragiale“ din București a fost îmbunătăţit, inclusiv printr-o integrare grafică armonioasă a simbolisticii europene, pentru a asigura o identitate vizuală unitară a campaniei de promovare pe care România o va derula pe perioada deținerii Președinției Consiliului Uniunii Europene.
Povestea logo-ului (clip realizat de Televiziunea Română)
COMPETIȚIA
Concursul de creație a logo-ului Președinției României la Consiliul Uniunii Europene a fost organizat de Ministerul Educației Naționale și Ministerul Afacerilor Externe, în vederea stabilirii conceptului logo-ului oficial al Președinției Consiliului Uniunii Europene. Competiţia, desfăşurată între 27 septembrie şi 3 noiembrie 2017, a fost dedicată exclusiv elevilor din învățământul liceal și studenților din sistemul de învățământ superior, programul de studii de licență. Concursul a avut două etape de selecţie, cele 230 de propuneri fiind evaluate mai întâi de un juriu specializat, care a ales 19 finaliste, care ulterior au primit voturi din partea publicului pe pagina de Facebook special creată de Ministerul Educației Naționale. Juriul a fost format din 19 personalități din zona societății civile, din mediul științific, artistic, din industria de advertising și din presă.