0.6 C
Bucharest
5 februarie 2023

Informații utile

matei.ioan
shutterstock_1196577310

foto: Shutterstock

Despre România

Localizare: Europa de Sud-Est, la nordul Peninsulei Balcanice. Coordonate geografice: 45° N, 25° E

Acces: Ungaria (nord-vest), Ucraina (nord și est), Republica Moldova (est), Marea Neagră (sud-est), Bulgaria (sud), Serbia (sud-vest)

Suprafață: 238.391 km2

Lungimea frontierelor: 3.149,9 km, dintre care 1.085,5 km frontiere terestre și 2.064,4 km frontiere riverane și maritime

Populație: 19.310.216 (2017)

Capitală: București, 1.883.400 locuitori (2017)

Forma de guvernământ: Republică

Ora oficială: Ora Europei de Est (GMT+2). De la 31 martie până la 27 octombrie se trece la ora de vară (GMT+3)

Sărbători legale pe perioada Președinției: 1 și 2 ianuarie; 24 ianuarie; 28 și 29 aprilie (prima și a doua zi de Paști); 1 mai; 1 iunie; 16 și 17 iunie (prima și a doua zi de Rusalii)

Climă: Temperat-continentală

Relief: Varietatea și proporționalitatea caracterizează relieful aproape simetric al țării: 35% munți (Carpații), 35% dealuri și podișuri (dealurile subcarpatice și podișul Transilvaniei) și 30% câmpii (Câmpia Română și Câmpia de Vest).

Unități de măsură: Sistemul metric.

Număr de urgență: ✆ 112

Moneda națională: 1 leu (abreviere: RON) = 100 de bani.

Steagul: Trei benzi egale, verticale, în roșu, galben și albastru, cu albastru la băț.

Ziua națională: 1 Decembrie

Cărți de credit: Marile lanțuri hoteliere și de restaurante acceptă cărți de credit, inclusiv MasterCard, Visa, American Express și Dinner Club.

Condusul: Permisele de conducere din SUA / Canada / Australia / Noua Zeelandă și toate permisele europene sunt valabile pentru a putea conduce în România timp de 90 de zile de la data intrării în România. Conducerea vehiculelor se face pe partea dreaptă. Purtarea centurii de siguranță este obligatorie. Folosirea telefoanelor mobile în timpul conducerii autovehiculului este împotriva legii. Conducătorii auto trebuie să cedeze trecerea pietonilor la toate trecerile pentru pietoni marcate. Sunt necesare pentru toți șoferii un carnet de conducere sau a unui permis internațional de conducere, documentele autoturismului și cartea verde. Permisele de conducere emise în alte limbi decât engleză, franceză, germană și limbile nordice necesită o traducere în una dintre aceste limbi, anexată la permis. În cazul în care permisul de conducere național nu conține o fotografie, atunci este necesară o fotografia de identificare, în plus față de permisul de conducere.

Electricitate: Curentul electric în România este de 230V, 50 de cicluri, iar prizele iau forma continentală europeana standard a prizelor duble rotunde. Un adaptor este necesar pentru dispozitivele non-europene. Vă rugăm să rețineți că adaptoarele simple, nu convertesc tensiune sau frecvență. Un convertor de putere este necesar pentru aparatele care necesită 110 V.

Evenimentele Președinției

Agenda evenimentelor este disponibilă în secțiunile Evenimente politice și Evenimente culturale