4 C
Bucharest
31 ianuarie 2023
Cultură Demersuri politice la nivel inalt Știri

Participarea premierului Viorica Dancilă la concertul de gală organizat cu prilejul încheierii mandatului Președinției României la Consiliul Uniunii Europene

Distinși reprezentanți ai Parlamentului României,

Stimați membri ai Guvernului,

Distinși reprezentanți ai corpului diplomatic,

Stimate doamne, stimați domni,

Este o imensă bucurie și o mare onoare să vă avem alături în cadrul acestui eveniment, în care marcăm succesul României în exercitarea primului mandat la Președinția Consiliul Uniunii Europene.

În această clădire-simbol a culturii și a creativității naționale, Ateneul Român, ne-am reunit cu liderii instituțiilor europene în luna ianuarie pentru a lansa viziunea noastră asupra viitorului proiectului european.

Astăzi, la aproape două săptămâni de la încheierea formală a mandatului nostru, putem spune cu mândrie că avem toate motivele să sărbătorim. Am obținut ce ne-am propus, am dovedit eficiență, performanță, echilibru și am oferit una dintre cele mai apreciate președinții la nivel european.

Am demonstrat că România a abordat acest mandat, înainte de orice, ca pe o misiune în slujba cetățenilor europeni. Am construit toate acțiunile noastre în jurul conceptului de  coeziune. Am lucrat în acest spirit și am reușit să obținem rezultate importante, calitativ și cantitativ, pentru cetățenii europeni și să menținem unitatea în susținerea proiectului european.

Am consolidat dimensiunea socială a Uniunii Europene pentru că o Europă puternică este a cetățenilor prosperi cărora le sunt asigurate și respectate drepturi egale.

Am pus în centrul acțiunilor noastre coeziunea pentru că succesul Uniunii Europene este succesul fiecărui stat membru, al fiecărei regiuni, al fiecărei comunități. O Europă dezvoltată asigură tuturor oportunități egale și acces neîngrădit la resurse.

Am militat pentru mai multă solidaritate în comunitatea europeană pentru că într-o Europă pregătită să facă față cu succes schimbărilor, nimeni nu trebuie lăsat în urmă.

Am implicat toți partenerii în consultare și dezbateri pentru că o Europă care oferă siguranță este cea în care opiniile tuturor sunt respectate.

Am implicat tinerii în luarea deciziilor pentru că un viitor sigur se construiește prin responsabilizare.

Am luptat pentru o Uniune Europeană a tuturor pentru că o comunitate puternică este cea care promovează unitatea în diversitate și în care ura, discriminarea și violența nu-și au locul.

Am readus în prim plan valorile sociale fundamentale ale comunității europene, care unesc și țin aproape peste 500 de milioane de cetățeni, pentru că o Europă puternică este cea care își consolidează fundația.

Provocările au fost  multiple: dosare cu mize deosebit de importante, negocierea viitorului Cadru Financiar Multianual și procesul Brexit, un moment de cotitură pentru Uniunea Europeană.  Principiul de bază, firul roșu care ne-a ghidat constant în abordare și în modul de rezolvare a dosarelor aflate în lucru, a fost coeziunea.

Bilanțul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene este unul impresionant: 90 de dosare închise în primele trei luni de mandat, 84 de concluzii ale Consiliului Uniunii Europene adoptate, numeroase decizii pe care am obținut consensul. Toate, realizate în aproximativ 2500 de reuniuni.

Sunt dosare emblematice pentru proiectul european și cu rezultate și impact direct asupra vieții cetățenilor europeni în domenii importante: social, energetic, economico-financiar, digital, mediu și schimbări climatice, agricultură, valori și libertăți europene, combaterea dezinformării.

De la cele mai simple până la cele mai complexe, acestea au implicații în viața noastră de zi cu zi și contribuie la evoluția societății europene.

Vorbim despre definirea bugetului Uniunii Europene post-2020, funcționarea Pieței Unice Europene și competitivitatea industriei europene, impulsionarea digitalizării industriei europene și evoluția inteligenței artificiale, întărirea drepturilor sociale, consolidarea agendei de securitate internă, continuarea luptei împotriva terorismului, gestionarea provocărilor determinate de migrație, conturarea viitorului Uniunii Europene.

Doamnelor și domnilor,

Președinția României la Consiliul Uniunii Europene și-a realizat prioritățile cuprinse în programul de lucru și obiectivele fixate, toate dedicate avansării agendei europene, în spiritul abordării unitare, coezive și inclusive pe care ne-am asumat-o la preluarea mandatului.

Am făcut dovada maturității României europene și am oferit rezultate peste așteptări, într-un context european complicat.

Rezultatele obținute deschid oportunități noi pentru România. Avem  acum o poziție consolidată la nivel european. Este unul dintre marile câștiguri ale României ca stat membru al Uniunii Europene.

Guvernul  a acționat cu maximă seriozitate și implicare deplină și, împreună cu partenerii europeni și cu echipele de experți am reușit să dăm substanță agendei europene și interne.

Am avut o Președinție de succes și nu o spunem numai noi! Partenerii noștri europeni apreciază rezultatele noastre și bilanțul pro-european, bogat, realizat de Guvernul României, alături de echipa de diplomați, experți și negociatori profesioniști.

Românii pot fi mândri, ne-am ridicat la înălțimea provocării.

Modul eficient în care am condus lucrările Consiliului dovedește că România are capacitatea să exercite credibil, cu profesionalism și dinamism cele mai importante atribuții în cadrul Uniunii Europene.

Mă bucur că am reușit să aducem proiectul european mai aproape de cetățenii români și că am dovedit partenerilor noștri potențialul României europene.

Stimați invitați,

Acest concert de gală este dedicat efortului nostru comun și implicării tuturor celor care au acționat  în mandatul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

Pentru efortul și dedicarea dovedite în aceste luni extrem de intense vă mulțumesc tuturor: miniștrilor, echipelor din ministere și din toate instituțiile implicate, echipei Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană, membrilor Parlamentului României, colegilor din administrația locală, voluntarilor și tuturor celor care au fost alături de noi.

Mulțumesc fiecărui membru al echipei acestei Președinții pentru dedicare, pricepere și pentru energia investită în ducerea la bun sfârșit a acestui adevărat proiect de țară, cel mai important de la aderarea noastră la Uniunea Europeană.

Am dovedit că poporul român crede cu tărie în valorile europene și în viitorul nostru comun, că România are forța, resursele și oamenii capabili să aducă plus valoare proiectului european și să promoveze drepturile tuturor cetățenilor europeni.

Am scris o pagină importantă a istoriei europene a României! Am reușit acest lucru împreună, echipa europeană a României și partenerii noștri europeni, și am dovedit din nou că împreună suntem puternici!

Vă mulțumesc, tuturor!

Related posts

Sosirea ministrului delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, la Consiliul Afaceri Generale – declarații

Alexandru Stefan

Prioritățile Președinției României la Consiliul Uniunii Europene în domeniul sănătății prezentate de ministrul Sorina Pintea

Iulian Anghel

Prezentarea Programului de Lucru al Președinției României la Consiliul Uniunii Europene în Parlamentul României

Iulian Anghel