5.4 C
Bucharest
7 decembrie 2022
Afaceri generale Știri

Mesajul ministrului afacerilor europene, George Ciamba, la finalul Președinției române a Consiliului Uniunii Europene. ”Prezidarea mesei Consiliului a fost testul de maturitate al României și reconfirmarea atașamentului față de proiectul european” – George Ciamba

Ne pregătim să predăm ștafeta Președinției Consiliului UE după șase luni intense, în care interesul european a fost etalonul succesului unuia dintre cele mai importante proiecte de țară ale României. A fost un prim mandat complex și ambițios, unic și ciclic în același timp. Unicitatea primei noastre Președinții este dată de caracterul ei pilot, dar și de provocările, cel mai probabil, irepetabile după 13 sau 14 ani.

Pe 1 ianuarie 2019, am plecat la drum cu o promisiune: ”România va acționa, în calitate de Președinție a Consiliului UE, ca un veritabil mediator imparțial, pentru a genera soluții în vederea avansării agendei europene”. Astăzi, pot să vă asigur, secondat de toți partenerii noștri de dialog din Uniunea Europeană, că ne-am păstrat cuvântul. Multe dintre rezultatele foarte bune ale Președinției noastre se datorează, în primul rând, capacității noastre de a ne păstra rezerva de neutralitate.

Succesul Președinției române la Consiliul UE este confirmat de cifre și întregit de curajul revenirii la misiunea autentică a unei Președinții rotative – efortul de a acționa dincolo de interesul național și de a livra rezultate în beneficiul tuturor cetățenilor Uniunii. Dimensiunea cuantificabilă, despre care am vorbit des în ultima perioadă – recordul celor 90 de dosare legislative închise, obținerea de majorități calificate pentru avansarea unor proiecte sensibile și stagnante, pregătirea Uniunii Europene pentru orice fel de deznodământ al procesului Brexit sau obținerea unor angajamente ferme pentru parcursul european al Balcanilor de Vest – este vizibilă și apreciată la scară europeană. Președinția noastră a susținut convergența și coeziunea în Europa, avansând dosare pe teme precum piața unică digitală, directiva pentru gazele naturale, Uniunea bancară. A pledat pentru condiții de muncă transparente și previzibile și pentru emisii reduse de CO2. A acționat ferm pentru combaterea dezinformării și asigurarea de alegeri libere și corecte. A contribuit la obiectivul unei Europe mai sigure, prin promovarea unor dosare care îmbunătățesc securitatea cărților de identitate sau care întăresc poliția de frontieră și garda de coastă la nivel european.

Însă, dincolo de acestea, Președinția României la Consiliul UE a fost și despre curaj, responsabilitate și asumare politică. Pe parcursul celor șase luni la conducerea Consiliului UE, România a contribuit în mod cert, prin acțiuni concrete, la consolidarea Uniunii Europene, un proiect care rămâne vital pentru bunăstarea și siguranța continentului nostru.

Aș vrea să le mulțumesc sutelor de oameni implicați în îndeplinirea unuia dintre cele mai ambițioase programe asumate de o Președinție în ultimii zece ani. Sunt profund recunoscător diplomaților Ministerului Afacerilor Externe, din București, Bruxelles și din capitalele lumii, experților care ne-au fost alături pe durata acestui proiect, tinerilor din programul de internship, precum și tuturor partenerilor Președinției. În același timp, aș vrea să îmi exprim recunoștința față de familiile acestora și să le mulțumesc pentru îngăduința arătată pe parcursul acestui maraton de șase luni.

La finalul acestui mandat, am convingerea că România și-a întărit profilul la nivel european, devenind o voce mai puternică, credibilă, relevantă. Cred cu tărie că acest parcurs va continua și după încheierea Președinției, pentru că avem maturitatea instituțională și politică necesară pentru a îndeplini cu succes orice alt proiect major de țară. 2004 – aderarea României la NATO, 2007 – aderarea României la Uniunea Europeană, 2019 – prima Președinție rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Acestor repere din istoria noastră recentă li se vor adăuga, în viitor, și altele.
Nu în ultimul rând, aș vrea să urez colegilor finlandezi care, începând de la 1 iulie 2019, ne vor lua locul la masa Consiliului, o Președinție de succes, putere de negociere, reziliență și creativitate, pe parcursul următoarelor șase luni. Noi, românii, vom reveni în fruntea Consiliului UE peste mai mult de un deceniu, cu speranța de a ne depăși performanțele primului mandat!

Related posts

Consiliul Afaceri Economice și Financiare, 14 iunie, declarația ministrului Eugen Teodorovici

Alexandru Stefan

UE modernizează drepturile consumatorilor și îmbunătățește aplicarea acestora

Iulian Anghel

Securitate sporită pentru documentele de identitate: președinția Consiliului și Parlamentul European au ajuns la un acord provizoriu

Iulian Anghel