În cea de-a doua zi a Forumului Anual al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD), desfășurat la Palatul Parlamentului, secretarul de stat pentru afaceri europene, Melania-Gabriela Ciot, a moderat sesiunea tematică intitulată „Viitorul Strategiilor Macro-Regionale ale Uniunii Europene post-2020” și sesiunea de închidere a lucrărilor evenimentului.
În interventia sa, oficialul român a subliniat rezultatele Forumului, menționând că Președinția română a SUERD a promovat coeziunea ca temă prioritară, aceasta fiind premisă pentru regiuni prospere și pentru consolidarea unei Europe unite și puternice.
În acest context, a reafirmat necesitatea consensului statelor membre pentru un document final care să răspundă propunerilor și preocupărilor cetățenilor, oferind posibilitatea de a stabili o conexiune între factorii de decizie politică și nevoile reale de dezvoltare din regiunea Dunării.
În discursul susținut cu ocazia încheierii lucrărilor forumului, secretarul de stat Melania-Gabriela Ciot a reiterat importanța relansării Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, fiind obiectivul major pe care România și l-a propus pe durata exercitării acestui mandat, iar concluziile Forumului Anual SUERD reprezintă o nouă etapă pentru îndeplinirea acestui obiectiv.
În încheierea intervenției sale, secretarul de stat pentru afaceri europene, Melania-Gabriela Ciot, și-a exprimat convingerea că se poate obține un nou plan de acțiune eficient și adaptat viitorului regiunii Dunării.
Informații suplimentare
În perioada 27-28 iunie 2019 a avut loc, la București, cea de-a 8-a ediție a Forumului Anual al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD).
Evenimentul central al Președinției române la SUERD, având ca motto: „Coeziune pentru o prosperitate comună în regiunea Dunării”, desfășurat sub egida Președinției române a Consiliul UE, a avut o agendă foarte bogată, în cadrul căreia au fost abordate o serie de teme de interes pentru dezvoltarea durabilă, coeziunea socială și teritorială a regiunii dunărene.
La lucrările Forumului Anual SUERD au participat înalți oficiali europeni, demnitari ai statelor membre SUERD și ai instituțiilor europene de profil, miniștri, coordonatori naționali și de Arii Prioritare, autorități publice centrale și locale, membri ai Grupului de Lucru Interministerial (GLI), ai mediului academic și de afaceri, precum și ai societății civile.