22.6 C
Bucharest
21 iulie 2019
Afaceri generale Știri

Prezidarea de către ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, în calitate de reprezentant al Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, a celei de-a zecea Conferințe Interguvernamentale de Aderare cu Serbia

Ministrul pentru afaceri europene, George Ciamba, a prezidat joi, 27 iunie 2019, la Bruxelles, cea de-a zecea Conferință Interguvernamentală de Aderare cu Serbia. Comisarul european pentru vecinătate și negocieri privind extinderea, Johannes Hahn, a reprezentat Comisia Europeană la reuniune, partea sârbă fiind reprezentată de Jadranka Joksimović, ministru al integrării europene.

Evenimentul a marcat deschiderea unui nou capitol de negociere cu Serbia pentru aderarea la UE– Capitolul 9 – Servicii financiare. Obținerea acestui rezultat la finalul mandatului României de Președinție a Consiliului corespunde obiectivului urmărit și promovat pe toată durata mandatului – generarea unor rezultate pozitive pentru candidați, în baza meritelor proprii, care să poată încuraja și motiva progrese viitoare în domeniile esențiale de reformă.

Acest rezultat vine în continuarea Concluziilor adoptate la Consiliul Afaceri Generale de la 18 iunie 2019, sub mandatul Președinției române, care au reconfirmat angajamentul neechivoc al UE față de perspectiva europeană a Balcanilor de Vest, angajament susținut constant prin acțiunile și evenimentele organizate de Președinția română în ultimele șase luni.

În cadrul reuniunii, ministrul delegat român a salutat încheierea evenimentelor organizate sub mandatul Președinției române pe dimensiunea Balcanilor de Vest printr-o Conferință Interguvernamentală cu Serbia, unul dintre candidații cei mai avansați în acest proces și vecin direct al României.

Oficialul român a subliniat că deschiderea unui nou capitol de negociere cu Serbia marchează încă un pas important în parcursul european al acestui stat, atingând un număr de 17 capitole deschise din totalul de 35, dintre care 2 au fost închise provizoriu. În ceea ce privește pașii de urmat, ministrul delegat român s-a referit la necesitatea îndeplinirii celor cinci condiționalități stabilite prin poziția comună a UE pentru închiderea, în viitor, a acestui capitol.

A fost salutată, în context, continuarea eforturilor pentru alinierea la acquis, fiind, în același timp reiterată importanța obținerii unui bilanț solid al progreselor în toate domeniile, pentru atingerea obiectivului Serbiei de accelerare a ritmului de deschidere/închidere de noi capitole. Esențială în acest sens va rămâne și avansarea în ceea ce privește Dialogul Belgrad-Priștina pentru normalizarea relațiilor, fiind așteptată reluarea discuțiilor cât mai curând posibil, precum și demonstrarea angajamentului în direcția alinierii progresive la Politica Externă și de Securitate Comună a UE.

Related posts

Reuniunea UE – SUA la nivel ministerial în domeniul justiției și afacerilor interne

Iulian Anghel

Conferința ministerială privind adoptarea Agendei maritime comune pentru Marea Neagră

Iulian Anghel

Transparența tranzacțiilor pe platformele on-line va crește, după ce s-a ajuns la un acord de principiu asupra propunerii de Regulament referitoare la relația dintre platformele on-line și comercianții care-și desfășoară activitatea prin intermediul acestora

Iulian Anghel