5.4 C
Bucharest
7 decembrie 2022
Dezvoltare regională Știri

„Ziua Participării Dunărene“, organizată în marja Forumului Anual SUERD

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), Aria Prioritară 10 – „Dezvoltarea capacităţii instituţionale şi a cooperării“ a Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD), Danube Civil Society Forum și Fundația Agapedia România, cu sprijinul Ministerului de Stat din Baden-Württemberg (Germania), au organizat astăzi, 26 iunie 2019, la Palatul Parlamentului din București, a șasea ediție a evenimentului internațional „Ziua Participării Dunărene“.

Reuniunea, organizată în premieră în România, face parte din calendarul întâlnirilor tematice organizate în contextul exercitării de către țara noastră a Președinției Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, în marja celei de-a opta ediții a Forumului Anual SUERD, eveniment marcant din calendarul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

Evenimentul a reunit 200 de reprezentanți ai societății civile, ai autorităților publice locale, regionale și centrale, respectiv ai mediului academic din cele 14 țări participante la SUERD și a avut ca scop schimbul de opinii și percepții, prezentarea exemplelor de bune practici ale guvernării participative și a implementării proiectelor, respectiv stimularea creării de noi oportunități de revitalizare a Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării.

Virgil-Alin Chirilă, secretar de stat în cadrul MDRAP, a deschis lucrările reuniunii, subliniind nevoia continuării consultărilor cu toți actorii relevanți pentru avansarea propunerilor de ajustare a obiectelor ariilor prioritare ale SUERD la temele principale de pe agenda europeană: „Suprapunerea, pentru o perioadă de șase luni, în primul semestru al acestui an, a Președințiilor Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării și a Consiliului Uniunii Europene, deținute de țara noastră, ne-a conferit cadrul adecvat pentru promovarea activă la nivel european a strategiilor macroregionale, cu accent pe asigurarea coeziunii teritoriale, economice și sociale și diminuarea disparităților de dezvoltare existente în rândul statelor din bazinul Dunării“.

Tot în marja Forumului Anual SUERD s-a organizat astăzi, la sediul MDRAP, a 18-a reuniune a Comitetului Director al Ariei Prioritare 3 a Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării – „Cultură, turism şi contacte directe între oameni“.

* * *

Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD) este una dintre cele patru strategii macroregionale ale Uniunii Europene, inițiată și promovată cu succes de către România și Austria și andosată de Consiliul European în anul 2011.

La Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării participă 14 state: nouă state membre ale Uniunii Europene (Austria, România, Bulgaria, Cehia, Croația, Germania – ca stat federal și prin landurile Baden-Württemberg și Bavaria, Slovacia, Slovenia, Ungaria) și cinci state terțe (Bosnia-Herțegovina, Muntenegru, Serbia, Republica Moldova și Ucraina).

Strategia, structurată pe 11 arii prioritare, are patru mari obiective, respectiv: – interconectarea regiunii Dunării, – protejarea mediului ambiant în regiunea Dunării, – creșterea prosperității în regiunea Dunării, – consolidarea regiunii Dunării.

MDRAP asigură coordonarea, din partea țării noastre, a Ariei Prioritare 3 – „Cultură, turism şi contacte directe între oameni“. România coordonează această arie împreună cu Bulgaria. De asemenea, MDRAP este punct de contact pentru România pentru Aria Prioritară 10 – „Dezvoltarea capacităţii instituţionale şi a cooperării“, coordonată de Austria şi Slovenia.

Related posts

Poliția de frontieră și garda de coastă la nivel european: Consiliul a convenit asupra poziției de negociere

Iulian Anghel

Planul european coordonat privind inteligența artificială

Alexandru Stefan

Ministerul Economiei a organizat la București, Forumul Pieței Interne 2018/2019, încheind seria de activități organizate de minister în contextul PRES RO

Iulian Anghel