11.2 C
Bucharest
22 martie 2023
Mediu Știri

Reuniunea Consiliului de Mediu: agenda a cuprins teme precum managementul durabil al substanțelor chimice, produsele din plastic de unică folosință și măsuri pentru o mai bună implementare a legislației de mediu la nivel european

Astăzi, 26 iunie 2019, a avut loc, la Luxemburg, reuniunea Consiliului miniștrilor Mediului din UE, ultimul organizat sub egida Președinției României.

Evenimentul co-prezidat de viceprim-ministrul și ministrul Mediului, Grațiela GAVRILESCU și ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan DENEȘ, a reunit reprezentanți ai ministerelor de resort din statele membre UE, precum și reprezentanți ai Comisiei Europene, Karmenu VELLA, comisar european pentru mediu, afaceri maritime și pescuit și Miguel Arias CAÑETE, comisar european pentru politici climatice si energie.

Agenda Consiliului de Mediu de astăzi a început cu o discuție despre managementul substanțelor chimice și adoptarea Concluziilor Consiliului cu tema ”Către o strategie durabilă a UE privind politica în materie de substanțe chimice”. În concluziile propuse de către Preledinția română, se subliniază necesitatea protejării sănătății umane și a mediului prin buna gestionare a substanțelor chimice. Concluziile adresează, de asemenea, necesitatea de a îmbunătăți și de a integra evaluarea riscurilor chimice și gestionarea substanțelor chimice în legislația UE pentru a spori coerența și eficacitatea acesteia în materie de substanțe chimice. Prin aceste Concluzii, Consiliul dorește dezvoltarea unui mecanism coordonat care să asigure siguranța grupurilor vulnerabile, cum ar fi copiii și femeile însărcinate sau care alăptează. Acest mecanism ar trebui să includă introducerea unor cerințe coerente în materie de gestionare a riscurilor în actele legislative relevante ale UE privind substanțele care prezintă motive de îngrijorare, printre care neurotoxinele și perturbatorii endocrini.

”Aceste concluzii detaliate și importante oferă o direcție clară pentru legislația Uniunii Europene în ceea ce privește stategia gestionării substanțelor chimice, cu accent pe protejarea sănătății umane și a mediului, printr-o abordare strategică a managementului subsțantelor chimice. Am convenit, de asemenea, asupra necesității de îmbunătățire și integrare a abordării managementului de risc al chimicalelor în toată legislația europeană de mediu, pentru creșterea gradului de eficiență și coerență a acesteia”, a declarat Grațiela Gavrilescu, viceprim-ministru și ministrul Mediului.

 Un alt punct de pe ordinea de zi a avut ca subiect Evaluarea punerii în aplicare a politicilor de mediu (EIR). Miniștrii au considerat că evaluarea punerii în aplicare a politicilor de mediu este un instrument util pentru remedierea problemelor în materie de punere în aplicare.

În încheiere, viceprim-ministrul, ministrul Mediului, Grațiela GAVRILESCU a prezentat bilanțul rezultatelor Președinției române a Consiliului UE în domeniul mediului. „Sunt extrem de mândră pentru că s-au negociat cu succes dosare importante precum stabilirea primelor standarde de performanță pentru emisiile de CO2 pentru vehiculele grele, înăsprirea regulilor privind poluanții organici persistenți, și programul LIFE. A fost o adevărată onoare ca, în aceste 6 luni, să co-prezidez Consiliul de Mediu și, împreună cu întreaga echipă a Președinției României, să avansăm subiecte extrem de importante pentru cetățeni și pentru viitorul nostru!”, a declarat Grațiela Gavrilescu.

Related posts

Autoritatea Europeană a Muncii: Președinția română ajunge la un acord provizoriu cu Parlamentul European

Alexandru Stefan

Reuniunea informală a miniștrilor responsabili pentru competitivitate – conferința de presă

Alexandru Stefan

Consiliul Afaceri Economice și Financiare – principalele rezultate

Iulian Anghel