17.6 C
Bucharest
25 mai 2022
Dezvoltare regională Știri

Săptămână dedicată programului de cooperare ESPON la Iași

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) şi Gruparea Europeană de Cooperare Teritorială (GECT) ESPON 2020 au organizat, la Iaşi, în perioada 19-20 iunie 2019, în contextul Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, cu sprijinul Consiliului Judeţean Iaşi, Seminarul ESPON – Rolul zonelor funcționale pentru coeziunea teritorială.

Evenimentul, care a reunit 200 de participanţi din peste 30 de ţări din Europa şi Africa, a oferit, printre altele, informații despre 13 proiecte de cercetare finalizate recent, care au abordat diverse tematici relevante pentru dezbaterea privind coeziunea teritorială, inclusiv:

 • instrumente financiare;
 • infrastructură verde;
 • economie circulară;
 • fluxuri de refugiați;
 • șomaj în rândul tinerilor;
 • specificități geografice;
 • patrimoniu cultural;
 • evaluarea impactului teritorial;
 • interacțiuni mare-uscat;
 • big data;
 • legături urban-rural.

Alte tematici abordate au vizat soluţiile privind definirea și implementarea de politici care să sprijine ariile în declin, precum şi modul în care noile industrii, noile tipuri de ocupare și noile fluxuri pot contura arii funcționale, respectiv nevoia de a reimagina coeziunea teritorială, prin concentrarea Politicii de Coeziune a Uniunii Europene pe abordări personalizate pentru fiecare teritoriu.

În deschiderea reuniunii, Vigil-Alin Chirilă, secretar de stat în cadrul MDRAP, a subliniat, în calitate de coordonator al evenimentelor Președinției României la Consiliul Uniunii Europene la nivel de minister, că dimensiunea teritorială a coeziunii reprezintă un mijloc de a transforma diversitatea într-o valoare care să contribuie la dezvoltarea durabilă a proiectului comunitar: „Președinția României la Consiliul Uniunii Europene a pornit de la premisa că cele mai importante principii la care trebuie să ne raportăm în momentul de față sunt unitatea și coeziunea Uniunii Europene. Dacă vrem ca acest proiect să meargă înainte, atunci trebuie să mergem cu toții înainte. Avem un țel comun și doar împreună putem reuși să întărim încrederea în valorile fundamentale care ne unesc. De aceea, avem în vedere coeziunea atât ca valoare comună europeană, cât şi ca expresie a unităţii între statele, regiunile şi cetăţenii Uniunii Europene“.

MDRAP a mai organizat la Iaşi, în perioada 17-18 iunie 2019, Reuniunea Comitetului de Monitorizare ESPON 2020 și Reuniunea Grupului de Lucru pentru Pregătirea Programului ESPON post-2020, în cooperare cu Autoritatea de Management ESPON.

De asemenea, în perioada 20-21 iunie, se va desfăşura, tot la Iaşi, Reuniunea Punctelor de Contact ESPON, eveniment care beneficiază şi de sprijinul Instituţiei Prefectului Iaşi şi la care participă reprezentanţi nominalizaţi de statele membre şi cele partenere ale Programului, cei mai mulţi fiind experţi provenind din mediul academic.

* * *

Programul de cooperare ESPON (Rețeaua europeană de observare a dezvoltării și coeziunii teritoriale) 2020 continuă Programul ESPON 2013 și are ca obiectiv susținerea cercetării teritoriului european și fundamentarea politicilor europene.

ESPON sprijină discuțiile privind viitoarea politică de coeziune, precum și pregătirile pentru noua generație de strategii și programe la nivel național, regional și local.

Aria programului acoperă teritoriul celor 28 de state membre ale Uniunii Europene, precum și al celor 4 state partenere ale programului (Islanda, Norvegia, Lichtenstein și Elveția). Bugetul total al ESPON 2020 este de 48,6 milioane de euro, din care 41,3 milioane de euro reprezintă alocarea din Fondul European pentru Dezvoltare Regională pentru perioada 2014-2020.

România este reprezentată în Comitetul de Monitorizare ESPON de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, care îndeplinește și rolul de Autoritate Națională a Programului.

Related posts

Reuniunea UE – SUA la nivel ministerial în domeniul justiției și afacerilor interne

Iulian Anghel

Reuniunea directorilor generali din UE în domeniul pădurilor

Alexandru Stefan

Conferință de presă a comisarului european pentru domeniul digital, Andrus Ansip, și a ministrului român al Comunicațiilor și Societății Informaționale, Alexandru Petrescu

Iulian Anghel