33.5 C
Bucharest
2 iulie 2022
Afaceri Interne Justiție Știri

Reuniunea ministerială UE-SUA în domeniul Justiție și Afaceri Interne București, 19 iunie 2019

În contextul exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, în data de 19 iunie 2019, va avea loc, la București, la Palatul Parlamentului, reuniunea ministerială UE-SUA a miniștrilor justiției și afacerilor interne. Dialogul UE-SUA pe dimensiunea externă a domeniilor justiție și afaceri interne este unul tradițional și are loc semestrial, pe durata fiecărei președinții.

Ministeriala este a doua reuniune UE-SUA organizată în timpul Președinției române a Consiliului UE în domeniul justiției și afacerilor interne, după reuniunea în format SOM (Senior Officials Meeting) de la București, din 28 februarie 2019.

România are rolul de a prezida întreaga reuniune la care vor fi prezenți Ana BIRCHALL, ministrul justiției, viceprim-ministru interimar pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, ministrul afacerilor interne, Carmen DAN și ministrul delegat pentu afaceri Europene, George CIAMBA.

Uniunea Europeană va fi reprezentată de comisarul Vera Jourová,  responsabil pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, comisarul Dimitris Avramopoulos, responsabil pentru migrație, afaceri interne și cetățenie, comisarul Julian King, responsabil pentru securitatea Uniunii. De asemenea, din partea UE, mai participă, Serviciul European de Acțiune Externă, Secretariatul General al Consiliului, EUROPOL, EUROJUST, Coordonatorul UE pentru lupta împotriva terorismului, FRONTEX.

Sesiunea de justiție va include discuții referitoare la cooperarea judiciară în spațiul cibernetic, precum și reziliența sistemelor electorale și va fi prezidată de Ana BIRCHALL, ministrul justiției, viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, interimar.

Aceasta este prima reuniune ministerială la care participă Procurorul General al SUA, William BARR, conducătorul delegației americane, și Secretarul adjunct ad interim în cadrul Departamentului de Securitate Națională al SUA, David PEKOSKE.

Totodată, Finlanda, în calitate de viitoare Președinție a Consiliul UE va fi reprezentată de Maria OHISALO, ministrul afacerilor interne și Anna-Maja HENRIKSONN, ministru al justiției, care va participa la lucrări cu statut de observator.

În marja reuniunii ministeriale UE-SUA a miniștrilor justiției și afacerilor interne, ministrul român al justiției va avea întâlniri bilaterale cu Procurorul General al SUA, comisarul pentru justiție, consumatori și egalitate de gen și omologul său finlandez.

Program media

08.30 – declarații de presă. Locație – intrarea din holul Senatului din Palatul Parlamentului (intrarea C1)

10:40 –  poza de familie. Locație – holul din fața Plenului Senatului

Related posts

Ștefan-Radu Oprea: 1,4 milioane de locuri de muncă din România și 36 de milioane din UE sunt susținute prin comerțul internațional

Alexandru Stefan

Consiliul stabilește prioritățile sale pentru bugetul UE pentru exercițiul financiar 2020

Alexandru Stefan

Întrevederea ministrului George Ciamba cu președinta Comisiei pentru afaceri constituționale a Parlamentului European, Danuta Hubner, și raportorul Parlamentului European, Ramon Jauregui Atondo

Alexandru Stefan