-3.2 C
Bucharest
6 februarie 2023
Demersuri politice la nivel inalt Știri

Participarea prim-ministrului Viorica Dăncilă la deschiderea Conferinței internaționale “Perspectiva unei viitoare strategii privind prevenirea și lupta împotriva antisemitismului, rasismului, xenofobiei, radicalizării și discursului de ură”

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a participat astăzi, 18 iunie 2019, la deschiderea conferinței internaţionale „Perspectiva unei viitoare strategii privind prevenirea și lupta împotriva antisemitismului, rasismului, xenofobiei, radicalizării și discursului de ură”.

Conferinţa, organizată în cooperare cu Federația Comunităților Evreiești din România şi Congresul Mondial Evreiesc, este cel de-al treilea eveniment internațional de nivel înalt dedicat combaterii antisemitismului, care are loc sub egida Președinției române la Consiliul UE.

Conferința reunește la București reprezentanți ai comunităților evreiești din toată lumea și coordonatorii speciali naționali pentru combaterea antisemitismului și își propune să ofere un cadru pentru dezbaterea problemelor actuale cu care se confruntă membrii comunității evreiești din toată lumea și identificarea unor soluții sustenabile, care să poată fi puse în practică în mod eficient.

În alocuțiunea sa, prim-ministrul Viorica Dăncilă a amintit că Președinția română a Consiliului UE a acordat o atenție deosebită temei privind combaterea antisemitismului, prioritară pe agenda Președinției.
“Cel de-al patrulea pilon al priorităților Președinției, Europa valorilor comune, cuprinde teme legate de combaterea eficientă a rasismului, intoleranței, xenofobiei, populismului, antisemitismului și descurajarea discursului bazat pe ură, iar contextul european curent este marcat de creșterea îngrijorătoare a fenomenelor de intoleranță (…) Prin acțiunile sale și prin modul în care Președinția română a Consiliului UE a ales să abordeze tematica legată de combaterea antisemitismului, ne-am propus să sprijinim eforturile realizate la nivel european și internațional în această direcție. Sperăm ca implicarea noastră pe acest subiect să ofere rezultatele dorite! (…) Vă asigur că România va continua să se dedice, cu seriozitate și implicare, acestei teme și după ce vom preda Președinția și sperăm ca exemplul nostru să fie urmat de alte state-membre!”, a amintit premierul în discursul său.

Totodată, a atras atenţia că, în ciuda tuturor instrumentelor și inițiativelor existente, după cum constată și sondajul publicat de Agenția Europeană pentru Drepturi Fundamentale în 10 decembrie 2018, antisemitismul constituie o problemă în creștere în societățile europene și a devenit, deja, un fenomen. Astfel de evoluții îngrijorătoare necesită un răspuns neechivoc și hotărât atât din partea forurilor europene, cât și din partea statelor-membre UE.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a evidenţiat eforturile României în domeniul educației, cercetării și memoriei Holocaustului și combaterii antisemitismului, care ar trebui să constituie un punct de referință pentru statele din regiune și în plan internațional.
De asemenea, şi-a exprimat speranţa ca definiția de lucru a antisemitismului a IHRA, adoptată urmare eforturilor susținute ale Președinției române a IHRA, să fie adoptată de cât mai multe state la nivel național.
Elemente de context

Tema combaterii antisemitismului reprezintă o temă prioritară pe agenda Președinției române a Consiliului UE, în cadrul pilonului IV, Europa valorilor comune.
Au fost organizate două evenimente internaționale, de nivel înalt, ale Președinției române, pe această temă. Evenimentul de la Bruxelles, din 7 februarie 2019, organizat în parteneriat cu American Jewish Committee, Bnai Brith Internationl, European Jewish Congress, World Jewish Congress, a fost dedicat combaterii antisemitismului la nivel european.

Evenimentul de la București, din 13 martie 2019, a abordat rolul muzeelor memoriale în combaterea antisemitismului și negării Holocaustului și a fost concentrat pe promovarea unuia dintre cele mai importante proiecte existente în prezent, la nivel național – cel al deschiderii Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România.

Related posts

Președinția și Parlamentul au ajuns la un acord politic privind indicii de referință pentru activitățile cu impact scăzut în ceea ce privește emisiile de carbon

Iulian Anghel

Conferință privind mobilitatea forței de muncă și asigurarea echilibrului pieței muncii, organizată la București

Alexandru Stefan

Organizarea de către Ministerul Afacerilor Externe a Conferinței „Cum răspundem aspirațiilor europene ale tinerilor din Balcanii de Vest?”

Iulian Anghel