9.5 C
Bucharest
25 septembrie 2022
Demersuri politice la nivel inalt Galerie video

Discursul premierului Viorica Dăncilă în deschiderea Conferinței internaționale Perspectiva unei viitoare strategii privind prevenirea și lupta împotriva antisemitismului, rasismului, xenofobiei, radicalizării și discursului de ură 

Excelențele voastre,

Doamnelor și domnilor,

Onorat auditoriu,

Conferința internațională Perspectiva unei viitoare strategii privind prevenirea și lupta împotriva antisemitismului, rasismului, xenofobiei, radicalizării și discursului de ură,  pe care am plăcerea de a o deschide astăzi, este cel de-al treilea eveniment al Președinției române a Consiliului Uniunii Europene, care abordează tema combaterii antisemitismului, xenofobiei și tuturor formelor de intoleranță.

Stimat auditoriu,

Salut prezența la această conferință internațională a conducerii și membrilor Congresului, a coordonatorilor naționali pe antisemitism, a reprezentanților comunităților evreiești din toată lumea, dar și ai conducerii și membrilor Federației Comunităților Evreiești din România.

Le mulțumesc nu doar pentru prezența lor astăzi, aici, la București, ci și pentru întreg sprijinul pe care l-au acordat proiectelor Președinției române dedicate combaterii antisemitismului!

Președinția română a Consiliului Uniunii Europene a fost strâns legată de valorile fundamentale europene, de coeziune, inclusiv în sensul acceptării și promovării acestor valori în cadrul unei Uniuni în permanentă schimbare.

Am vorbit despre valori fundamentale, unitate, toleranță, înțelegere, solidaritate, într-un context influențat de retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Am abordat teme precum migrația, integrarea, incluziunea, chiar și pe fundalul unei campanii electorale marcate de mesaje multiple, care au variat de la cele pro-europene, până la cele de tip populist.

În privința valorilor fundamentale la care ne-am referit – democrația, libertatea, drepturile omului și respectarea demnității umane, Președinția română a Consiliului și-a fixat ca obiectiv esențial promovarea combaterii eficiente a rasismului, intoleranței, xenofobiei, populismului, antisemitismului și descurajarea discursului bazat pe ură.

De asemenea, în condițiile în care fenomenul propagării știrilor false este resimțit tot mai acut, Președinția română a Consiliului Uniunii Europene a  propus măsuri de combatere a dezinformării online și a știrilor false, inclusiv prin ameliorarea educației în domeniul mass-media și dezvoltarea de mecanisme europene care promovează bunele practici în combaterea dezinformării.

În ceea ce privește combaterea antisemitismului, România a beneficiat de expertiza dobândită pe parcursul a mai mult de un deceniu, prin asumarea recomandărilor Comisiei Wiesel, care au condus la o serie de modificări pozitive în promovarea educației pentru combaterea antisemitismului, păstrarea memoriei Holocaustului, acordarea de compensații victimelor Holocaustului și perpetuarea memoriei drepților între popoare.  România a devenit, astfel, un model regional recunoscut.

Pe perioada mandatului nostru la Președinția Consiliului UE, am organizat o serie de evenimente dedicate acestei tematici, la Bruxelles și București, ca o dezvoltare naturală a preocupărilor noastre și asigurând continuitatea demersurilor Președinției austriece, dar și cu speranța că aceste eforturi vor fi continuate pe întreaga durată a trio-ului România-Finlanda-Croația.

Cel dintâi eveniment, organizat în Parlamentul European, pe 7 februarie 2019, a fost dedicat combaterii antisemitismului la nivel european. Considerăm că acest eveniment a fost un succes, deoarece organizațiile evreiești internaționale, partenere în organizarea evenimentului, au circulat un document care conține o listă de recomandări adresate statelor-membre și comunităților evreiești, pentru a asigura implementarea concretă a prevederilor Declarației Consiliului Uniunii Europene asupra luptei împotriva antisemitismului din 6 decembrie 2018.

Evenimentul de la București, din 13 martie 2019, a abordat rolul muzeelor memoriale în combaterea antisemitismului și  negării Holocaustului și a fost concentrat pe promovarea unuia dintre cele mai importante proiecte existente în prezent, la nivel național – cel al deschiderii Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România.

Evenimentul de astăzi readuce în atenție preocupări majore incluse atât pe agenda instituțiilor europene, cât și la nivel internațional. Aș aminti importanța creșterii coordonării între statele membre UE, precum și luării unei decizii privind desemnarea unui coordonator la nivel european pe probleme legate de antisemitism. Sunt aspecte cu atât mai importante, cu cât ne regăsim în perioada de remodelare a arhitecturii viitoarei Comisii.

Pe parcursul președinției rotative, România a reiterat importanța respectării drepturilor omului și a reducerii decalajelor dintre cetățenii UE și consider că aceste elemente au relevanță majoră în dialogul pe care îl avem cu comunitățile evreiești.

Suntem cu toții preocupați de dezvoltarea educației privind Holocaustul, cu toate aspectele ce decurg din aceasta. Și sunt foarte multe propuneri: o curriculă comună, elaborarea unui ghid sub egida unor foruri internaționale fiind doar primele dintr-o lungă listă.

Exprim convingerea că veți propune un model coerent și de impact care să fie adoptat în mare parte.

Doamnelor și domnilor,

Vă asigur că implicarea Guvernului României pe acest subiect va continua.

Ne dorim ca eforturile României în domeniul educației, cercetării și memoriei Holocaustului și combaterii antisemitismului să constituie un punct de referință pentru toate statele din regiune, dar și în plan internațional. Ne dorim, totodată, ca proiectele ambițioase ale României din acest domeniu să fie continuate și concretizate.

Evenimente precum cel de azi constituie pași importanți în direcția combaterii dezvoltării fenomenelor extremiste și de intoleranță.

Dacă România, alături de dumneavoastră, a reușit să contribuie la adoptarea unei definiții de lucru a antisemitismului, cred că ne putem gândi, tot împreună, la crearea unor instrumente pentru combaterea discursului bazat pe ură și a știrilor false.

Vă mulțumesc pentru prezența dumneavoastră astăzi la acest eveniment și urez succes lucrărilor conferinței!

Related posts

Discursul susținut de prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, în sesiunea plenară a Parlamentului European

Alexandru Stefan

Declarații comune susținute de Premierul Viorica Dăncilă și Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg

Iulian Anghel

Reuniunea informală a miniştrilor sănătății – sosirea delegațiilor și declarații

Alexandru Stefan