11.6 C
Bucharest
27 martie 2023
Afaceri generale Știri

Prezidarea de către ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a reuniunii Consiliului Afaceri Generale (Luxemburg, 18 iunie 2019)

Ministrul pentru afaceri europene, George Ciamba, va prezida, marți 18 iunie 2019, la Luxemburg, ultima reuniune a Consiliului Afaceri Generale (CAG) organizată pe durata mandatului Președinției României la Consiliul UE. Conform practicii, ministrul George Ciamba va preda, simbolic, calitatea de președinte  al Consiliului Afaceri Generale către omologul său finlandez. În timpul celor aproape șase luni de mandat, Președinția română a Consiliului Uniunii Europene, prin formatul Consiliul Afaceri Generale, a aprobat dosare cu o importantă semnificație pentru cetățeni.

Pe agenda discuțiilor se vor afla teme de interes precum Cadrul Financiar Multianual 2021-2027. Președinția României la Consiliul Uniunii Europene a avut ca obiectiv continuarea negocierilor privind Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, care să faciliteze elaborarea unei versiuni revizuite a documentului de negociere, bază pentru un schimb de opinii la Consiliul European din iunie. În cadrul reuniunii de mâine, Președinția română va prezenta un document de negociere revizuit/negobox care să poată fi baza unei decizii ulterioare la nivelul liderilor UE, în această toamnă. Președinția română a Consiliului Uniunii Europene a obținut, pe durata mandatului, închiderea negocierilor privind 10 propuneri sectoriale aferente Cadrului Financiar Multianual.

În cadrul Consiliului Afaceri Generale se va discuta și despre pachetul privind Extinderea și Procesul de Stabilizare și Asociere, una dintre temele la care Președinția României la Consiliul UE a lucrat intens încă de la preluarea mandatului, considerând de o importanță strategică consolidarea rolului regional al Uniunii Europene.

La reuniunea Consiliului Afaceri Generale de la Luxemburg, miniștrii vor pregăti Consiliul European din 20-21 iunie 2019. Conform practicii, pe agenda CAG figurează și dezbateri privind Semestrul European.

Related posts

Reuniunea informală a miniștrilor responsabili pentru competitivitate (Piață Internă și Industrie) – sosirea delegațiilor și declarații de presă

Alexandru Stefan

Reuniunea informală a Consiliului de Justiție și Afaceri Interne – concluzii după sesiunea afaceri interne

Alexandru Stefan

Consiliul Competitivitate (Spațiu) – conferința de presă

Alexandru Stefan