5.4 C
Bucharest
7 decembrie 2022
Afaceri generale Știri

Participarea ministrului afacerilor europene, George Ciamba, la vernisajul expoziției „O experiență europeană, moștenirea istorică și culturală a germanilor din România”

Ministrul afacerilor europene, George Ciamba, a participat astăzi, 12 iunie 2019, alături de Împuternicitul Guvernului Federal al Germaniei pentru problemele etnicilor germani din străinătate, Bernd Fabritius, la expoziția „O experiență europeană, moștenirea istorică și culturală a germanilor din România”, organizată la Muzeul National de Istorie a României.

Ministrul George Ciamba s-a referit la semnificația locului unde a fost organizată expoziția, amintind de rădăcinile istorice și de acelea culturale.

“Centenarul României moderne, celebrat anul trecut, a fost nu numai o ocazie de a rememora experiențele transformatoare traversate de-a lungul ultimului secol, ci și o oportunitate de a evoca rolul incontestabil al minorităților naționale în definirea culturii și a identității României contemporane. Împreună cu Forumul de cooperare bilaterală româno-german și cu Ambasada R. F. Germania la București, am organizat, la 26 septembrie 2018, o dezbatere extrem de interesantă și revelatoare privind aportul minorității germane la diversitatea culturii noastre și la drumul României către unitate”, a precizat ministrul.

De asemenea, ministrul afacerilor europene a făcut referire la aniversarea a 100 de ani de la Declarația de la Mediaș, prin care sașii transilvăneni au confirmat aspirația unirii ținuturilor natale cu România.

“A fost un moment cheie, atât al istoriei consolidării statului român modern, cât și a prieteniei speciale dintre germani și români. Momentul a fost cu atât mai impresionant cu cât comunitatea germană din Transilvania a fost, de fapt, prima care a recunoscut Actul Unirii Transilvaniei cu România. De-a lungul timpului, minoritatea germană din România și-a dovedit loialitatea față de statul român și a impulsionat dezvoltarea multor domenii, cum ar fi cultura, economia și politica, promovând un dialog constructiv între națiunea română și cea germană”, a adăugat ministrul Ciamba.

Ministrul George Ciamba a arătat că relația strânsă a românilor cu minoritatea germană este un model de coeziune națională care ar trebui să se reflecte și în planul coeziunii europene, oficialul reamintind motto-ul Președinției române: Coeziunea, o valoare comună europeană.

Oficialul român a amintit că joi, 13 iunie 2019, la Sibiu, va avea loc cea de-a XXII-a sesiune a Comisiei, pe care o va co-prezida alături de Bernd Fabritius, Însărcinat al Guvernului federal pentru problemele etnicilor germani din străinătate. Nu întâmplător, sesiunea de anul acesta, desfășurată pe parcursul Președinției române a Consiliului Uniunii Europene, va avea loc în orașul care a găzduit, de Ziua Europei, Summit-ul informal care a dat un nou impuls proiectului european.

În finalul intervenției sale, ministrul și-a exprimat recunoștința pentru contribuția minorității germane la dezvoltarea societății românești și, totodată, a Europei. Oficialul român a amintit că joi, 13 iunie 2019, la Sibiu, va avea loc cea de-a XXII-a sesiune a Comisiei, pe care o va co-prezida alături de Bernd Fabritius, Însărcinat al Guvernului federal pentru problemele etnicilor germani din străinătate. Nu întâmplător, sesiunea de anul acesta, desfășurată pe parcursul Președinției române a Consiliului Uniunii Europene, va avea loc în orașul care a găzduit, de Ziua Europei, Summit-ul informal care a dat un nou impuls proiectului european.

În finalul intervenției sale, ministrul și-a exprimat recunoștința pentru contribuția minorității germane la dezvoltarea societății românești și, totodată, a Europei.

Related posts

Mesajul ministrului afacerilor europene, George Ciamba, la finalul Președinției române a Consiliului Uniunii Europene. ”Prezidarea mesei Consiliului a fost testul de maturitate al României și reconfirmarea atașamentului față de proiectul european” – George Ciamba

Alexandru Stefan

Măsuri ale UE în sprijinul producătorilor de medicamente generice

Alexandru Stefan

MDRAP și OAR: declarație comună pentru dezvoltarea unei politici publice naționale de arhitectură

Iulian Anghel