0.6 C
Bucharest
5 februarie 2023
Afaceri Interne Știri

Rețeaua europeană de prevenire a criminalității, reunită la București

În perioada 11-12 iunie 2019, Poliția Română a organizat reuniunea Rețelei Europene de Prevenire a Criminalității (EUCPN). Evenimentul  a avut loc în contextul deținerii de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene.

Activitatea a reunit specialiști în prevenirea criminalității din statele Uniunii Europene și  Republica Moldova, precum și reprezentanți ai Comisiei Europeane și Europol.

Principala temă abordată a fost prevenirea victimizării minorilor – online și offline,  unul dintre domeniile prioritare ale Poliției Române.

Minorii reprezintă o categorie de beneficiari cu un risc ridicat de vulnerabilitate, atât în viața virtuală, cât și în viața reală, indiferent de tipul de infracțiuni care i-ar putea viza. În acest context, este necesar ca activitățile de prevenire să se concentreze în mod constant asupra copiilor, în conformitate cu unele caracteristici ale acestui grup țintă.

Alte subiecte abordate au vizat aspecte financiare și de resurse umane, precum și definirea conceptului de „crime prevention” la nivel european.

Activitatea EUCPN (Reţeaua Europeană de Prevenire a Criminalităţii) este reglementată de Decizia Consiliului 2009/902/JHA din 30 noiembrie 2009. Reţeaua are ca obiectiv dezvoltarea diferitelor aspecte ale prevenirii criminalităţii la nivelul Uniunii Europene, ţinând cont de strategia Uniunii în acest domeniu, precum şi sprijinirea activităţilor de prevenire a criminalităţii la nivel naţional şi local.

Preşedinţia Reţelei este asigurată, prin rotaţie, pe o perioadă de 6 luni, de statul care asigură Preşedinţia Consiliului U.E., iar în perioada ianuarie 2018 – decembrie 2019, România face parte din Comitetul Executiv al EUCPN.

Related posts

Ministrul Muncii și Justiției Sociale, Marius Budăi, a susținut Declarația Națională, la sediul CSW-ONU, New York

Iulian Anghel

Prima zi a participării ministrului pentru afaceri europene, George Ciamba, la a 14-a ediție a Globsec Bratislava Forum

Iulian Anghel

Reuniunea Informală a Miniștrilor Transporturilor

Iulian Anghel