15.9 C
Bucharest
23 martie 2023
Ocuparea forței de muncă și politică socială Știri

Prezidarea reuniunii EPSCO de către ministrul Marius Budăi – Luxemburg, 13 iunie

Ministrul Muncii și Justiției Sociale, Marius Budăi, va prezida joi, 13 iunie 2019, la Luxemburg, cea de-a doua reuniune formală a Consiliului Ocuparea Forței de Muncă, Politică Socială, Sănătate şi Consumatori – secțiunea ocupare și afaceri sociale formală (EPSCO). Este pentru a treia oară, de la preluarea Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene de către România, când oficialul român prezidează un astfel de eveniment, după reuniunea EPSCO informală din 10-11 aprilie, de la București, și prima reuniune formală care a avut loc în 15 martie, la Bruxelles.

Astfel, miniștrii de resort prezenți la Luxemburg vor aborda teme care vizează buna funcționare a pieței muncii, cu asigurarea unor condiții de lucru și de acces echitabile pentru toți lucrătorii.

Principalul punct de dezbatere politică va fi Semestrul European și se va concentra pe modalitățile de creștere a eficacității măsurilor cuprinse în acesta, în vederea asigurării unei aplicări eficiente și coordonate a Recomandărilor Specifice de Țară și a reformelor naționale, pentru atingerea obiectivelor sociale ale Strategiei Europa 2020.

De asemenea, vor fi supuse aprobării trei seturi de concluzii ale Consiliului cu privire la diferențele de remunerare dintre femei și bărbați, implicațiile noilor forme de muncă și evoluțiile tehnologice asupra securității și sănătății lucrătorilor, precum și Raportul special al Curții de Conturi Europene privind Fondul de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane.

În aceeași zi va avea loc și un dejun de lucru ministerial pe tema mobilității forței de muncă, în care vor fi abordate subiecte precum: factorii care ar putea facilita mobilitatea eficientă a forței de muncă pe piața unică a UE și cei care ar putea promova revenirea lucrătorilor mobili în țara lor natală. Totodată, în vederea asigurării unei mobilități echitabile a lucrătorilor, Statele Membre vor vota pentru stabilirea sediului viitoarei Autorități Europene a Muncii.

Vă mărturisesc că, pentru România, asumarea poziției de Președinte a Consiliului UE a presupus o provocare importantă: o perioadă de timp foarte scurtă pe care am avut-o la dispoziție pentru a închide o serie de dosare extrem de importante pentru domeniul social. Astfel, la moment de bilanț al Președinției României, consider că am asigurat rezultate concrete pentru cetățenii europeni”, transmite ministrul Muncii și Justiției Sociale, Marius Budăi.

Președinția română a Consiliului Uniunii Europene sprijină consolidarea pieței unice, pentru ca aceasta să funcționeze pe baza unor principii corecte și transparente, care să aducă beneficii tuturor statelor membre.

Related posts

Președinția română a Consiliului UE a obținut acord politic cu Parlamentul European pe 9 dosare din domeniul Uniunii Piețelor de Capital

Iulian Anghel

Prezidarea de către ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, în calitate de reprezentant al Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, a celei de-a zecea Conferințe Interguvernamentale de Aderare cu Serbia

Iulian Anghel

Organizarea reuniunii informale a statelor membre ale UE cu partenerii din Balcanii de Vest și Turcia

Iulian Anghel