-3.2 C
Bucharest
6 februarie 2023
Afaceri Interne Știri

Discuții privind gestionarea fenomenului migraționist la nivel național și regional, în cadrul întâlnirii reprezentanților din țările membre în Procesul Praga

În perioada 10-11 iunie 2019, a avut loc la București, sub auspiciile Președinției României la Consiliul UE, reuniunea în format înalți oficiali, organizată cu ocazia aniversării a 10 ani de existență a Procesului Praga.

Au fost reprezentate 35, din cele 50 de state, care au aderat la această platformă de cooperare, care vizează, în principal, migraţia ilegală, returnarea, migraţia legală şi mobilitatea, azilul şi protecţia internaţională. De asemenea, la discuții au participat reprezentanți ai Comisiei Europene, Agențiilor europene și alte organizații internaționale.

Reuniunea a debutat cu intervenția domnului secretar de stat, comisar-șef de poliție Cătălin Necula, care a reiterat  importanța proceselor regionale și, în special, a Procesului Praga pentru gestionarea eficientă a migrației. Demnitarul român a subliniat deplina susținere pentru obiectivele acestui platforme de cooperare, care reușește să implementeze la nivel regional interesele urmărite la nivel internațional.

Participanți au evidențiat impactul activităților derulate sub egida Procesului Praga la nivel național și regional, în cei 10 de existență, precum și așteptările statelor reprezentate. Discuțiile au abordat ulterior realizările și planurile de viitor aferente Panelului privind Migrația și Azilul sub egida Parteneriatului Estic,  potențiala cooperare a Rețelei Europene privind Migrația cu Procesul Praga, precum și modalitățile de îmbunătățire a cooperării bilaterale și multilaterale pe palierul migrației, azilului, traficului de migranți, returnării și readmisiei.

Procesul Praga este un proces regional care promovează parteneriatele în domeniul migrației între țările Uniunii Europene, Spațiului Schengen, Parteneriatului Estic, Balcanilor de Vest, Asiei Centrale, precum și Rusia și Turcia. Direcțiile de acțiune sunt susținute de Comisia Europeană. România, stat fondator al Procesului Praga, este reprezentată prin Ministerul Afacerilor Interne

Related posts

Participarea ministrului afacerilor europene, George Ciamba, la vernisajul expoziției „O experiență europeană, moștenirea istorică și culturală a germanilor din România”

Alexandru Stefan

Publicarea de către Comisia Europeană a Pachetului privind Extinderea Uniunii Europene 2019

Alexandru Stefan

Reuniunea Anuală a Programelor INTERREG va avea loc la București, în perioada 22-23 mai 2019

Alexandru Stefan