33.5 C
Bucharest
2 iulie 2022
Afaceri generale Știri

Participarea ministrului delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, la masa rotundă „The Europe Next Project – A New Political Ambition for Europe”

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a participat, la data de 11 iunie, la masa rotundă „The Europe Next Project – A New Political Ambition for Europe”, eveniment organizat în cooperare cu Institutul Aspen România și cu German Marshall Fund București, sub egida Președinției române a Consiliului Uniunii Europene.

În cadrul intervenției sale, ministrul delegat s-a referit la contextul actual, marcat de recentele alegeri pentru Parlamentul European și de finalul de ciclu instituțional, ca fiind o oportunitate de a reînnoi angajamentul statelor membre și al instituțiilor UE în direcția consolidării proiectului european.

În context, oficialul român a evidențiat importanța viitoarei Agende Strategice a UE pentru următorii cinci ani (2019 – 2024), un document ce va reprezenta o reflecție a unei noi ambiții politice pentru viitorul Uniunii Europene, precum și un instrument eficient de concentrare a acțiunilor comune în vederea obținerii de rezultate concrete pentru cetățenii europeni. Referitor la prioritățile strategice ale Uniunii pentru următoarea perioadă, ministrul delegat a pledat pentru urmărirea unor obiective ambițioase și esențiale precum promovarea unei creșteri economice sustenabile și a unui nivel de convergență în cadrul Uniunii, aprofundarea Pieței Unice, asigurarea securității interne și profilarea unui rol mai activ și eficient al Uniunii la nivel regional și internațional.

De asemenea, ministrul delegat a reiterat sprijinul României pentru consolidarea Uniunii Europene, de o manieră unitară și inclusivă, o dovadă a acestui angajament fiind eforturile și realizările Președinției României la Consiliul UE pe parcursul mandatului, menționând  obținerea  majorității calificate pentru aprobarea Directivei Gaze.

A evocat importanța Summit-ului informal al liderilor europeni de la Sibiu, un moment de referință în dezbaterile privind viitorul UE și un prilej cu care a fost reafirmată voința politică a statelor membre de a menține unitatea, solidaritatea și dorința de a identifica soluții comune la provocările actuale ca principii fundamentale pentru viitoarele acțiuni ale Uniunii Europene.

Ministrul George Ciamba a discutat și despre provocările actuale ale Uniunii Europene, precum procesul Brexit. Oficialul român a punctat nivelul de ambiție ridicat al Președinției Române de a aproba măsuri eficiente de contingență care să protejeze drepturile cetățenilor britanici și ai Uniunii Europene, indiferent de deznodământul final al acestui dosar fierbinte.

Cu privire la  procesul de extindere al Uniunii Europene, ministrul George Ciamba a atras atenția asupra importanței strategice a avansării acestui dosar, cu implicații pentru prosperitatea și securitatea proiectului european.

Dezbaterile în cadrul evenimentului„The Europe Next Project – A New Political Ambition for Europe” au fost structurate în jurul a trei paneluri tematice axate pe subiecte cheie legate de viitorul proiectului european, precum ”Coeziunea și unitatea în politica europeană”, ”Europa, în fruntea revoluției digitale” și ”Vocea și drepturile cetățenilor în UE – impactul alegerilor europene”. Acesta este al doilea eveniment organizat sub egidaThe Europe NEXT Project care face  parte din calendarul oficial al Președinției române a Consiliului Uniunii Europene, primul având loc în perioada 4-5 decembrie 2018, la Bruxelles.

Related posts

Comitetul pentru Politică Comercială – Servicii și Investiții a discutat, la București, despre comerțul electronic și perspectivele înființării unei Curți Multilaterale de Investiții

Alexandru Stefan

Participarea ministrului delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, în calitate de reprezentant al Președinției Consiliului UE, la cea de-a doua zi a sesiunii plenare a Parlamentului European de la Strasbourg

Iulian Anghel

Ministrul Economiei, Niculae Bădălău, a prezentat prioritățile Președinției României la Consiliul UE în domeniu Piață Internă, în Comisia IMCO din Parlamentul European

Alexandru Stefan