-3.2 C
Bucharest
6 februarie 2023
Mediu Știri

Conferință ministerială în domeniul biodiversității cu tema ”Managementul carnivorelor mari – provocări și soluții”

În perioada 6-7 iunie 2019, a avut loc conferința ministerială în domeniul biodiversității, cu tema ”Managementul carnivorelor mari – provocări și soluții”. Evenimentul, organizat sub egida Președinției României la Consiliul UE, s-a desfășurat la Palatul Parlamentului din București.

La conferință au participat reprezentanți ai Ministerului Mediului, ai Gărzii de Mediu, ai Comisiei Europene, ai Biroului European de Mediu, dar și reprezentanți ai asociațiilor și organizațiilor de profil din țară și străinătate. Lucrările au fost coordonate de Robert Szep, Comisar General Adjunct, Garda Națională de Mediu.

Agenda evenimentului a debutat cu o prezentare a Comisiei Europene referitoare la suportul Uniunii Europene acordat statelor membre, care se confruntă cu probleme specifice existenței pe terioriul lor a speciilor de carnivore mari, în special ursul brun și lupul.  Au fost dezbătute măsurile de protejare și conservare a speciilor de carnivore mari existente pe teritoriul lanțului carpatic, unde trăiesc cu preponderență ursul brun, lupul și râsul.

Sesiunea de lucrări a continuat cu prezentarea proiectului Life for Bear, care aduce în prim-plan managementul complex al conflictelor urs-om, prin testarea de noi metode și îmbunătăţirea celor aplicate anterior. Rezultatele vor conduce la găsirea celor mai eficiente mijloace de reducere a impactului negativ al dezvoltării urbane asupra conservării populaţiei de urs. Proiectul este implementat de  Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură  „Marin Drăcea” din Brașov.

 În ultima perioadă, subiectul biodiversității s-a aflat pe agenda publică și politică la cel mai înalt nivel, atât în Europa cât și la nivel global. Este un fapt îmbucurător, care marchează o creștere a conștientizării față de biodiversitate și sper că acest lucru va duce și la măsuri sporite de conservare și restaurare a biodiversității, inclusiv măsuri de reintroducere sau repopulare cu specii în zone unde acestea au dispărut sau se găsesc într-o stare critică, și mă refer aici, de ce nu, și la repopularea cu exemplare de carnivore mari’’, a declarat Eugen Constantin Uricec, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Mediului.

Ultima zi a reuniunii s-a concentrat asupra provocării coexistenței populației din Europa și a carnivorelor mari, în contextul în care acestea din urmă ajung uneori în apropierea așezărilor umane, unde provoacă temeri și pagube efectivelor de animale domestice. O situație aparte o reprezintă județul Harghita și județele învecinate, unde numărul carnivorelor mari depășește cu mult media națională.

Related posts

Conferința ministerială în domeniul apelor cu tema ”Stadiul implementării directivelor în domeniul apelor: dificultăți și bune practici”

Alexandru Stefan

Reuniunea UE – SUA la nivel ministerial în domeniul justiției și afacerilor interne

Iulian Anghel

Reuniunea directorilor politici în domeniul apărării din țările membre ale UE, la Bucureşti

Alexandru Stefan