-3.2 C
Bucharest
6 februarie 2023
Afaceri externe Afaceri generale Știri

A doua zi a participării ministrului pentru afaceri europene, George Ciamba, la a 14-a ediție a Globsec Bratislava Forum

Ministrul pentru afaceri europene, George Ciamba, a participat astăzi, 7 iunie 2019, la cea de-a doua zi a Forumului Globsec de la Bratislava, cu o intervenție în sesiunea „Noul peisaj politic al UE”. La panel au luat parte și ministrul ceh al afacerilor externe, Tomàš Petřĭček, ministrul afacerilor externe și comerțului din Ungaria, Peter Szijjártó, vicepreședintele grupului S&D din Parlamentul European, Maria Joāo Rodriguez, președintele Wilfried Martens for European Studies, Mikuláś Dzurinda, și directorul German Council of Foreign Relations, Daniela Schwarzer. 

În intervenția sa, ministrul afacerilor europene a arătat că la ultimele alegeri pentru Parlamentul European a existat o creștere substanțială a ratei de participare, o dovadă a atașamentului profund al cetățenilor UE față de proiectul european. 

De asemenea, a menționat că opțiunile pro-europene ale cetățenilor, recent reconfirmate, dovedesc că proiectul european rămâne popular și credibil, însă instituțiile au datoria de a răspunde așteptărilor cetățenilor.

Demnitarul român a evidențiat, în acest sens, importanța unui discurs politic axat pe valorile coeziunii și solidarității, precum și necesitatea promovării unor politici care să conducă la realizarea convergenței la nivel european. 

În cadrul panelului, ministrul Ciamba a adus în discuție și importanța procesului de extindere al Uniunii Europene, menționând că UE trebuie să își demonstreze relevanța în plan regional pentru a-și putea întări rolul de actor global. Totodată, a punctat că nu ar trebui schimbată politica de extindere a UE, încurajând astfel statele care deja au făcut eforturi pentru consolidarea parcursului lor european. 

În finalul intervenției sale, ministrul Ciamba a amintit rezultatele foarte bune ale Președinției române a Consiliului UE, cu referire la Directiva Gaze, element esențial în consolidarea securității energetice.

În marja Forumului Globsec de la Bratislava, ministrul George Ciamba a avut și o serie de întrevederi bilaterale. 

În discuțiile cu ministrul de externe bulgar, Ekaterina Zaharieva, oficialul român a abordat aspecte privind viitoarea structură instituțională a UE și politica de extindere.

De asemenea, ministrul afacerilor europene a avut o întrevedere cu Philip T. Reeker, asistentul a.i. pentru afaceri europene și eurasiatice al secretarului de stat al SUA. Cei doi oficiali au discutat despre securitatea energetică a Uniunii Europene, din perspectiva adoptării în timpul Președinției române la Consiliul UE a Directivei Gaze. Oficialul american i-a mulțumit ministrului român pentru modul în care Președinția română abordează relația transatlantică. În același timp, George Ciamba a adus în atenția interlocutorului său stadiul procesului privind extinderea UE și importanța asigurării unui climat de stabilitate, pro-european, în Balcanii de Vest. Oficialul român a subliniat angajamentul ferm al Guvernului României de a continua alocarea a 2% din PIB pentru Apărare.

În cadrul Forumului de la Bratislava, George Ciamba s-a întâlnit și cu senatorul american Ron Johnson, preşedintele comitetului pentru securitate internă a SUA. Cei doi demnitari au discutat rezultatele Președinției române la Consiliul UE în primele cinci luni de mandat și importanța consolidării relației transatlantice, menționând, în context, aprobarea Directivei Gaze. Ministrul a subliniat că, în calitate de Președinție a Consiliului UE, România a promovat consolidarea dialogului UE-SUA pe palierele deschise cooperării și va continua o conduită de aceeași manieră, inclusiv în baza Parteneriatului Strategic dintre România și SUA. 

Discuțiile au continuat cu negociatorul șef al UE pentru retragerea Marii Britanii din UE, Michel Barnier. Ministrul român i-a mulțumit negociatorului-șef al UE pentru continuarea informării Președinției române și a Statelor Membre în legătură cu cele mai recente evoluții ale procesului de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană. Oficialul român a menționat că, indiferent de scenariu, UE a luat în ultimele 5 luni măsuri pentru protejarea drepturilor cetățenilor europeni și britanici, dar și a mediului de afaceri. Totodată, a reamintit angajamentul Președinției române de a sprijini în continuare eforturile la nivel european pentru identificarea unei soluții. 

Related posts

Interviu acordat de premierul Viorica Dăncilă pentru Radio România Actualități, emisiunea ”Matinal”

matei.ioan

Primirea de către ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a șefei Biroului Băncii Mondiale în România, Tatiana Proskuryakova

Alexandru Stefan

UE stimulează inovarea în domeniul digital prin creșterea disponibilității datelor finanțate din fonduri publice

Iulian Anghel