15.9 C
Bucharest
23 martie 2023
Galerie foto Ocuparea forței de muncă și politică socială Știri

#RO2019EU / A 11-a reuniune a Consiliului de administraţie al reţelei Serviciilor Publice de Ocupare din Uniunea Europeană

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a organizat, sub egida Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, cea de-a 11-a reuniune a Consiliului de administraţie al reţelei SPO. Evenimentul, care are loc la București în perioada 6-7 iunie 2019, a fost deschis de președintele Consiliului de administraţie, Fons Leroy, de președintele ANOFM, Daniela Barbu, în calitate de vicepreședinte al Consiliului de administraţie și de ministrul Muncii și Justiției Sociale, Marius Budăi.

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă a beneficiat din plin de participarea la activitatea reţelei SPO din UE, preluând în ultimii ani o serie de bune practici pentru modernizarea activităţii, cum ar fi introducerea profilării persoanelor în căutarea unui loc de muncă, includerea şomerilor de lungă durată şi a tinerilor NEETs în categoriile de persoane care aparţin grupurilor ţintă pentru care se acordă subvenţii pentru încadrare, îmbunătăţirea serviciilor pentru angajatori”, a declarat Daniela Barbu, președinte ANOFM.

Principalele subiecte abordate în cadrul reuniunii Consiliului de administraţie al reţelei SPO au vizat stadiul actual al exerciţiului de învăţare comparativă, strategiile SPO care vin în sprijinul unei forțe de muncă îmbătrânite, strategiile, nevoile de învățare și activitățile viitoare ale SPO, precum și rezultatele evaluării implementării recomandărilor privind şomajul de lungă durată. De asemenea, în cadrul grupului de lucru a fost analizat deficitul de forță de muncă și competențe la nivelul UE. În cadrul prezentărilor realizate de membrii Consiliului de administraţie al reţelei SPO din UE, ANOFM a prezentat strategia de abordare a forței de muncă afectată de îmbătrânire.

România acordă o atenţie deosebită ocupării forţei de muncă, fiind pe deplin conştientă de implicaţiile acestui aspect asupra bunului mers al societăţii, atât la nivel naţional cât şi european. Măsurile promovate și implementate de Ministerul Muncii și Justiției Sociale, prin intermediul ANOFM, facilitează integrarea/reintegrarea rapidă pe piața muncii a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, venind în întâmpinarea cererii mari de forță de muncă prin valorificarea potenţialului resursei umane disponibile, inclusiv a grupurilor vulnerabile precum tinerii NEETs și șomerii de lungă durată. Astfel, implementarea măsurilor şi a politicilor pe piaţa muncii vine în sprijinul șomerilor și angajatorilor, inclusiv prin proiecte co-finanţate din fonduri europene”, a declarat Marius Budăi, ministrul Muncii și Justiției Sociale.

În a doua zi a reuniunii, ANOFM va prezenta principalele activități ale Serviciului Public de Ocupare din România și evoluțiile recente pe piața muncii din România.
Următoarea reuniune a Consiliului de administraţie va avea loc în luna decembrie 2019, în Finlanda, țara care va prelua președinția Consiliului UE în perioada iulie-decembrie 2019.

Informații suplimentare:
Rețeaua europeană a Serviciilor Publice de Ocupare a fost înfiinţată printr-o Decizie a Consiliului și a Parlamentului European ce vizează maximizarea eficienței Serviciilor Publice de Ocupare (SPO). Rețeaua are un rol formal în monitorizarea, de către Comitetul de Ocupare (EMCO), a activităţii SPO, a implementării Garanţiei pentru Tineret și a politicilor active pe piața muncii.
Agenda evenimentului poate fi găsită pe portalul Președinției:
https://www.romania2019.eu

Foto: Radu Tuță (Agerpres)

Related posts

Reuniunea plenară a celui de-al LXI-lea COSAC – Conferința organelor specializate în afaceri comunitare și europene

Alexandru Stefan

Președinția României la Consiliul Uniunii Europene a obținut mandat pentru inițierea negocierilor pe revizuirea Directivei privind Gazele Naturale

Iulian Anghel

Ministrul Carmen Dan a prezentat prioritățile Președinției României la Consiliul UE în domeniul afacerilor interne, membrilor Comisiei pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne din Parlamentul European

Iulian Anghel