22 C
Bucharest
28 iunie 2022
Afaceri generale Știri

Prima zi a participării ministrului pentru afaceri europene, George Ciamba, la a 14-a ediție a Globsec Bratislava Forum

Ministrul pentru afaceri europene, George Ciamba, a participat astăzi, 6 iunie 2019,  cu ocazia ediției din acest an a Forumului Globsec de la Bratislava, la un panel special pe tema Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, în cadrul căruia a avut-o ca interlocutor pe jurnalista Annabelle Chapman.

În intervenția sa, ministrul afacerilor europene a prezentat semnificația Summitului de la Sibiu, atât în contextul Declarației agreate de liderii europeni la Summit-ului informal din 9 mai 2019, cât și din perspectiva mai largă a agendei Președinției române a Consiliului UE, care a promovat constant ideea de unitate ca premisă a consolidării proiectului european.

Ministrul George Ciamba a făcut referire la convergența acestor angajamente cu principiile promovate de România în calitate de Președinție a Consiliului UE: apărarea unei singure Europe, solidare, de la Est la Vest și de la Nord la Sud, identificarea unor soluții comune, incluzive și echitabile, protejarea valorilor europene și recunoașterea perspectivei europene a statelor din vecinătate, abordarea colectivă a provocărilor internaționale și valorificarea oportunităților globale.

Cu privire la viitoarea Agenda Strategică a UE, ministrul român a evidențiat importanța stabilirii unor priorități comune, axate pe obiective ambițioase, dar realiste, care să aducă beneficii concrete tuturor cetățenilor UE. Respectarea angajamentelor asumate, dar și dotarea UE cu instrumente flexibile și eficiente vor fi esențiale în acest sens.

Ministrul George Ciamba a reiterat rolul pe care Președinția română a Consiliului UE l-a avut în consolidarea proiectului european și a prezentat cele mai importante succese obținute pe parcursul celor cinci luni de mandat încheiate. A menționat că succesul autentic al unei Președinții a Consiliului UE constă, în primul rând, în capacitatea sa de a-și păstra și valorifica rezerva de neutralitate, acționând ca un mediator imparțial. Prin rezultatele substanțiale obținute în negocierea unor dosare legislative importante și dificile, peste 90, cu impact la scară largă, Președinția României a marcat o revenire la misiunea originară a acestui exercițiu rotativ.

A menționat Directiva Gaze ca pas important pentru asigurarea la nivel european a unui cadru de reglementare unic și transparent. Un alt pas important la nivel european în domeniul social este acordul politic la care s-a ajuns cu privire la propunerea de înființare a Autorității Europene a Muncii. A amintit totodată că Președinția română a depus eforturi pentru combaterea dezinformării și protejarea procesului electoral, în perspectiva alegerilor pentru Parlamentul European.

În marja Forumului Globsec de la Bratislava, ministrul afacerilor europene a discutat și despre atenția pe care Președinția Română a Consiliului UE a acordat-o aprofundării pieței digitale, inclusiv în ceea ce privește asigurarea securității cibernetice.

Oficialul român a avut, de asemenea, o întrevedere cu František Ružička, secretar de stat pentru afaceri europene în cadrul Ministerului Afacerilor Europene slovac. Printre subiectele abordate de către cei doi oficiali s-au numărat politica de extindere a UE și noul cadru instituțional UE.

Informații suplimentare:

Cea de-a 14-a ediție a Forumului Globsec de la Bratislava se desfășoară în perioada 6-7 iunie 2019 și are ca temă principalăNavigating through Disruption. Forumul este axat pe cinci teme cheie – securitate și apărare, provocările democrației, impactul tehnologiei și digitalizării, viitorul Europei, principalele provocări globale. Evenimentul reunește anual participanți de prestigiu din domeniile diplomației, economiei, finanțelor, mediilor analitice și de afaceri, precum și numeroși oficiali de nivel înalt din cadrul organizațiilor europene și euro-atlantice.

Related posts

Grațiela Gavrilescu a prezentat în Comisia ENVI a Parlamentului European prioritățile Președinției României la Consiliul UE din domeniul mediului

Alexandru Stefan

Reuniunea informală a miniștrilor mediului din statele membre UE. Teme principale aflate pe agenda discuțiilor: schimbările climatice, biodiversitatea și managementul apelor

Iulian Anghel

Comerțul electronic: Consiliul adoptă un mandat de negociere suplimentar pentru negocierile din cadrul OMC

Iulian Anghel