26.6 C
Bucharest
26 septembrie 2021
Justiție Știri

Consiliul acordă mandat Comisiei pentru a negocia acorduri internaționale privind probele electronice în materie penală

Consiliul a adoptat astăzi două mandate prin care Comisia este autorizată, pe de o parte, să negocieze în numele UE un acord cu SUA care să faciliteze accesul la probele electronice în scopul cooperării judiciare în materie penală și, pe de altă parte, să participe la negocierile din cadrul Consiliului Europei cu privire la un al doilea protocol adițional la Convenția privind criminalitatea informatică.

În ambele cazuri, se urmărește facilitarea accesului la probele electronice, cum ar fi e-mailurile sau documentele aflate în cloud, pentru utilizarea lor în cadrul procedurilor penale. Dacă într-o etapă ulterioară negocierile vor fi încheiate cu succes, acordul și, respectiv, protocolul vor completa cadrul UE privind accesul la probele electronice, care este discutat în prezent de către instituțiile UE și în privința căruia Consiliul și-a adoptat poziția în decembrie 2018 și în martie 2019.

Infractorii nu se opresc la frontierele Europei. În prezent, ei utilizează tehnologii rapide și moderne pentru a-și organiza activitățile ilegale și pentru a-și acoperi ulterior urmele. Multe dintre datele necesare pentru identificarea acestor infractori sunt stocate pe teritoriul SUA sau de către societăți din SUA. Un acord UE-SUA care să accelereze accesul autorităților noastre de aplicare a legii la probele electronice este, prin urmare, extrem de important. Acesta va transforma Europa într-un loc mai sigur, dar, în același timp, va trebui să asigure protecția datelor cetățenilor noștri și să respecte viața privată și drepturile procedurale ale acestora.

Ana Birchall, ministrul justiției din România

Mai multe detalii AICI.

Related posts

Reuniunea informală a miniștrilor responsabili cu Politica de Coeziune: sosirea delegațiilor și declarații de presă

Alexandru Stefan

Conferință privind cercetarea și inovarea în domeniul capabilităților pentru apărăre, la Palatul Parlamentului

Alexandru Stefan

Grupul de lucru AELS, discuții privind finalizarea acordului de asociere cu Andorra, Monaco și San Marino

Iulian Anghel