-3.2 C
Bucharest
6 februarie 2023
Ocuparea forței de muncă și politică socială Știri

#RO2019EU / Oficiali europeni de rang înalt discută, la București, pe tema violenței domestice

Ministrul Muncii și Justiției Sociale, Marius Budăi, a participat, astăzi, la Conferința internațională „Europa fără violență împotriva femeilor și fetelor – Perspective ale Convenției de la Istanbul: Un nou orizont – Schimbarea paradigmei pentru toți factorii de decizie”, organizată, în perioada 4-6 iunie, la București, de Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES) în cooperare cu Ministerul Justiției și Securității Publice din Regatul Norvegiei.

La eveniment, desfășurat în contextul deținerii Președinției rotative a Consiliul Uniunii Europene de către România, sunt prezenți parlamentari și factori de decizie, experți în domeniul violenței domestice și reprezentanți ai societății civile și ai instituțiilor de profil din Franța, Bulgaria, Estonia, Islanda, Letonia, Lituania, Norvegia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Republica Cehă, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Spania și Finlanda, dar și din diverse alte instituții europene și internaționale.

Pe parcursul celor trei zile, aceștia vor căuta noi soluții pentru eradicarea violenței domestice, un fenomen global care nu are limite sociale, economice sau naționale.

Ministrul Muncii și Justiției Sociale, Marius Budăi, a ținut să sublinieze importanța pe care România a acordat-o egalității de gen și violenței domestice atât în perioada exercitării Președinției române a Consiliului UE, cât și de-a lungul timpului.

În ultimii 3 ani, România a întreprins o reformă ambițioasă și cuprinzătoare a legislației privind violența domestică și a adoptat, în mod constant, măsuri pentru a ratifica și pregăti implementarea Convenției de la Istanbul. Suntem bucuroși să împărtășim cu dumneavoastră progresele înregistrate de țara noastră în acest domeniu. Avem convingerea că ne aflăm pe drumul cel bun, dar suntem pe deplin conștienți că mai avem foarte multe de făcut. Este important pentru orizontul nostru, ca țară, să privim către modelele de succes și să cunoaștem exemplele de bună practică din alte state și, mai ales, lecțiile învățate de acestea”, a declarat ministrul Marius Budăi.

România este cel de-al 14-lea stat care a ratificat Convenția de la Istanbul, prin Legea nr. 30/2016, iar pentru armonizarea legislației interne cu prevederile Convenției au fost adoptate două legi importante: Legea nr. 178/2018 și Legea nr. 174/2018, care se referă la perspectiva de gen, respectiv prevenirea și combaterea violenței domestice.

Related posts

Președinția și Parlamentul au ajuns la un acord politic privind indicii de referință pentru activitățile cu impact scăzut în ceea ce privește emisiile de carbon

Iulian Anghel

Interviu acordat de premierul Viorica Dăncilă pentru Radio România Actualități, emisiunea ”Matinal”

matei.ioan

Prezentarea priorităților Președinției României la Consiliul Uniunii Europene în sesiunea plenară a Comitetului Economic și Social European

Iulian Anghel