21.7 C
Bucharest
25 iunie 2022
Dezvoltare regională Știri

Reuniunea Directorilor Generali din cadrul Rețelei Europene pentru Administrație Publică – EUPAN

În contextul exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), prin Direcția Generală Administrație Publică, Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP) și Institutul Național de Administrație (INA), a organizat, în perioada 3-4 iunie 2019, la Palatul Parlamentului din București, Reuniunea Directorilor Generali din cadrul Rețelei Europene pentru Administrație Publică (European Union Public Administration Network – EUPAN).

La reuniune au participat aproximativ 70 de reprezentanți la nivel de conducere din administrațiile publice ale statelor membre și din Comisia Europeană, observatori, reprezentanți ai organizatorilor, dar și ai mediului asociativ și universitar din România.

Secretarul de stat în MDRAP, Virgil-Alin Chirilă, în calitate de coordonator al evenimentelor Președinției României la Consiliul Uniunii Europene la nivel de minister, a subliniat că România susține ferm consolidarea proiectului european pentru a răspunde așteptărilor cetățenilor europeni, într-o manieră coezivă, unitară și echitabilă: „Președinția României la Consiliul Uniunii Europene a pornit de la premisa că cele mai importante principii la care trebuie să ne raportăm în momentul de față sunt unitatea și coeziunea Uniunii. Unul dintre succesele mandatului nostru, remarcat și de partenerii europeni, este reprezentat de consultările ample, organizate pe marginea celor mai importante teme europene, cu toți actorii implicaţi. Avem un țel comun și doar împreună putem reuși să întărim încrederea în valorile fundamentale care ne unesc. Dacă vrem ca Uniunea să meargă înainte, atunci trebuie să mergem cu toții înainte. Nimeni nu poate fi lăsat în urmă“.

Formatul întâlnirii a oferit ocazia participanților de a dezbate teme de interes în cadrul unei sesiuni plecare și al unor ateliere de lucru interactive.

Sesiunea plenară a cuprins prezentări legate de:

  • managementul resurselor umane din administrația publică românească,
  • activitatea Comitetului European de Dialog Social pentru administrația publică centrală (SDC CGA),
  • progresul Suediei în domeniul digitalizării,
  • prioritățile Președinției Finlandei în cadrul EUPAN, din calitatea ei de viitoare țară care va prelua Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

Subiectele atelierelor de lucru s-au concentrat pe:

  • competențele necesare pentru e-guvernare,
  • etica privită ca parte integrată a culturii organizaționale,
  • provocări în utilizarea serviciilor electronice în administrația publică,
  • impactul documentelor de planificare strategică asupra performanței administrației publice centrale.

De altfel, temele au făcut și obiectul derulării unor cercetări la nivel de state membre, ale căror rezultate au fost prezentate în cadrul reuniunii.

Evenimentul a constituit, de asemenea, o bună oportunitate pentru a realiza o retrospectivă a tuturor activităților derulate în cadrul rețelei, în timpul mandatului României, participanții apreciind în mod deosebit consistența discuțiilor.

Un moment important l-a constituit adoptarea  Strategiei EUPAN pentru perioada 2019 – 2022, document realizat pe durata mandatului Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

Evenimentul încheie seria întâlnirilor Rețelei EUPAN care au avut loc în țara noastră pe parcursul exercitării Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. Seria întâlnirilor rețelei a început în luna martie și a cuprins organizarea a 4 evenimente (unul la nivel de directori generali, unul la nivel de experți și două la nivel de secretariat).

***

EUPAN este o reţea informală a practicienilor din administraţia publică din statele membre ale Uniunii Europene, din Comisia Europeană și din statele cu statut de observator, care are un impact semnificativ asupra initiaţivelor administraţiei publice din fiecare ţară. Rețeaua este organizată în jurul unor domenii de interes prioritare, precum managementul resurselor umane și dezvoltarea organizațională, inovarea și livrarea serviciilor publice, dar este deschisă și altor aspecte specifice administrației publice, cum ar fi implementarea reformei administrației publice, guvernarea deschisă etc.

Totodată, EUPAN este un forum propice schimbului de informaţii, de experienţe şi de bune practici, care permite formarea unei perspective comparate a reformelor şi măsurilor de modernizare a administrației publice din statele membre, astfel încât acestea să poată promova strategii şi măsuri similare, care să permită o dezvoltare şi o evoluţie unitară şi coerentă pe întreg cuprinsul Europei ca răspuns la provocările comune în domeniu.

Obiectivul principal al EUPAN este acela de a face cooperarea dintre administrațiile publice europene mai relevantă, mai concentrată și de a livra rezultate clare cu scopul de a găsi o modalitate eficientă de selectare a temelor de interes pentru o agendă comună, în conformitate cu prioritățile statelor membre și ale Uniunii, luând în considerare actualele evoluții și teme din agenda publică.

Galerie foto

Related posts

Acord provizoriu asupra propunerii de Regulament privind Legea Generală a Alimentelor

Alexandru Stefan

Prezentarea procesului decizional din cadrul Consiliului Uniunii Europene

Adrian Epure

Consiliul Afaceri Generale, 19 martie 2019, principalele rezultate

Alexandru Stefan