22.9 C
Bucharest
8 august 2022
Agricultură și pescuit Știri

Reuniunea informală a miniștrilor agriculturii

În contextul exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, oficialii europeni prezenți la București vor efectua în intervalul 2-3 iunie vizite în teren pentru a vedea investiții importante din domeniul agricol, iar reuniunea informală propriu-zisă a miniștrilor Agriculturii și Pescuitului din statele membre ale Uniunii Europene (Consiliul informal al miniștrilor Agriculturii și Pescuitului) se va desfășura în data de 4 iunie.

Evenimentul se va desfășura la București, la Palatul Parlamentului și va fi găzduit și prezidat de ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

La reuniunea informală vor participa miniștri pentru Agricultură și Pescuit din statele membre UE, comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Phil Hogan, Directorul General al Comisiei Europene, Jerzy PLEWA, Directorul General al Secretariatului General al Consiliului Uniunii Europene, Angel Boixareu Carrera, Secretarul general al COPA-COGECA, PESONEN Pekka Juhana.

Marți, 4 iunie 2019, tema principală ce va fi discutată în cadrul Consiliului informal de Agricultură și Pescuit este ”Cercetarea în Agricultură și Bioeconomie – Crearea de sinergii”.

Agenda reuniunii informale a miniștrilor pentru Agricultură și Pescuit

Cercetarea în agricultură și implementarea inovării

Complexitatea provocărilor cu care trebuie să se confrunte agricultura UE pentru a răspunde obiectivelor de dezvoltare durabilă necesită o cooperare consolidată în domeniul cercetării și inovării. Factorii de decizie politică trebuie să ia în considerare instrumente eficiente pentru a răspunde provocărilor care permit colaborarea și promovarea unor astfel de priorități în domeniul cercetării.

Bioeconomia – instrument principal în dezvoltarea rurală

Pentru a realiza întregul potențial european pentru bioeconomie și pentru a aduce beneficii societății este esențial să explorăm și să dezvoltăm noi modele de afaceri și lanțuri de valoare care încep înaintea fermei și merg „dincolo de furculiță“.

Președinția română a identificat bioeconomia drept una dintre prioritățile sale și, în acest sens, a organizat deja Conferința la nivel înalt privind „Cercetarea și inovarea în agricultură – o bază pentru dezvoltarea agriculturii europene, a zonelor rurale și a bioeconomiei” care a avut loc la București la 5 Aprilie 2019.

Conferința a avut următoarele obiective:

– identificarea soluțiilor care să permită o integrare largă a agriculturii în economia bioeconomică și circulară;

– stabilirea priorităților cercetării agronomice pentru a satisface noile cerințe privind economia și economia circulară;

– găsirea de soluții pentru participarea mai largă a țărilor din Europa de Est la programul UE pentru cercetare și inovare Orizont 2020;

– identificarea provocărilor și dezbaterea modalităților și a mijloacelor de punere în aplicare a Strategiei de bioeconomie actualizate la nivel european, cu participarea largă a tuturor statelor membre.

Conferința a concluzionat că bioeconomia va juca un rol esențial nu numai în ceea ce privește creșterea economică și ocuparea forței de muncă, dar și crearea de noi oportunități importante pentru dezvoltarea rurală în Europa. Toate țările UE ar trebui încurajate și sprijinite să facă pașii necesari pentru strategiile de bioeconomie – nimeni nu ar trebui lăsat în urmă.

Viitoarea planificare strategică a PAC are potențialul de a consolida implementarea bioeconomiei și de a crea sinergii cu instrumentele de politică agricolă și de dezvoltare rurală.

Informații practice:

ACREDITARE

Acreditarea jurnaliștilor se poate face direct la Palatul Parlamentului, intrarea S2, între  07:30 și 17:00, urmând procedura de late accreditation.

Pentru a obține ecusoanele de acreditare pentru acest eveniment, jurnaliștii vor trebui să prezinte buletinul sau pașaportul precum și scrisoarea de solicitare pentru acreditare de la instituția media pe care o reprezintă.

Obținerea ecusonului de acces la acest eveniment se poate face doar personal.

CENTRUL DE PRESĂ

Ore de funcționare: 7:30 – 20:00

Adresa: Strada Izvor, nr. 2-4, Sector 5, intrarea S2

Centrul de presă este accesibil jurnaliștilor în timpul Reuniunii informale și se află la Palatul Parlamentului din București, în Sala Iuliu Maniu, Nivel P.

Mai multe informații utile pentru jurnaliști pot fi accesate în GHIDUL MEDIA:

https://www.romania2019.eu/wp-content/uploads/2017/11/media-guide_en-1.pdf

WHO’s WHO

PROGRAM MEDIA PRELIMINAR:

Consiliul informal al miniștrilor agriculturii și pescuitului din statele membre –

Marți, 04 iunie 2019

 

08.30 – 08.50 Declarații de presă la sosirea miniștrilor

Doorstep/Handshake primire – Oportunități foto și video

Locație: Palatul Parlamentului, în interiorul clădirii, intrarea C1

08.50 – 09.00 Tour de table  – Acces media la începutul Reuniunii

Oportunități foto și video (acces exclusiv pentru cameramani și fotografi)

(Sala Brătianu)

09.00 – 09.15 Fotografie de familie

Oportunități foto și video (acces exclusiv pentru cameramani și fotografi)

(în fața Sălii Cuza)

12.30 -13.00 Conferința de presă cu participarea ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre DAEA și a comisarului european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Phil Hogan.

Traducere simultană: română, engleză, franceză

Sala Nicolae Iorga

 

Related posts

Prezentarea priorităților Președinției României la Consiliul Uniunii Europene în sesiunea plenară a Comitetului Economic și Social European

Iulian Anghel

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a prezidat prima reuniune a Consiliului Afaceri Generale

Alexandru Stefan

Semestrul European și Directiva privind egalitatea de tratament, principalele aspecte discutate la reuniunea EPSCO de la Luxemburg

Iulian Anghel