19 C
Bucharest
13 aprilie 2021
Apărare Știri

Reuniunea informală a Grupurilor de lucru ale Comitetului Militar al Uniunii Europene

În perioada 27-29 mai 2019, orașul Arad a fost gazda Reuniunii informale a Grupurilor de lucru ale Comitetului Militar al Uniunii Europene (EUMCWG și EUMCWG/HTF), organizată de Statul Major al Apărării, sub egida deținerii de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene (PRES RO).

La reuniune au participat experți din statele membre ale UE, din Statul Major Militar al UE (EUMS) și o delegație română, condusă de generalul-maior Iulian Berdilă, șeful Direcției planificare strategică din Statul Major al Apărării.

Activitățile fac parte din Calendarul reuniunilor informale organizate în România pe durata PRES RO și contribuie la îndeplinirea priorităților din Pilonul 3 “Europa, actor global”.

În 28 mai, delegația a efectuat o vizită de lucru la Centrul de Excelență al NATO în domeniul HUMINT (HCOE) de la Oradea, unde au fost prezentate rolul și contribuția centrului în NATO, iar ulterior a avut loc o sesiune de lucru pe tema cooperării NATO-UE în domeniul hibrid.

***

Ca organism de sprijin al Comitetului Militar al UE (EUMC), Grupul de lucru al Comitetului Militar al Uniunii Europene (EUMCWG) îndeplinește sarcinile i-au fost încredințate de EUMC și raportează către EUMC. Pe baza unui mandat, efectuează o examinare aprofundată și poartă discuții cu privire la propuneri și/sau documente cu privire la toate aspectele militare din cadrul UE, cu scopul de a ajunge la un consens.

Grupul de lucru al Comitetului Militar al Uniunii Europene/ Grupul operativ pentru obiectivul global (EUMCWG/HTF) este un grup de experți care se ocupă cu dezvoltarea capabilităților. Este grupul de lucru al EUMC în ceea ce privește toate aspectele dezvoltării capabilităților pentru care are responsabilitate. În plus, i-au fost încredințate atribuții care acoperă o serie mai largă de chestiuni legate de capabilități în pregătirea deciziilor EUMC.

Related posts

Întrevederile ministrului delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, cu ministrul de stat pentru afaceri europene al Republicii Federale Germania, Michael Roth, şi cu Luis Marco Aguiriano Nalda, secretarul de stat spaniol pentru Uniunea Europeană

Iulian Anghel

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a prezidat prima reuniune a Consiliului Afaceri Generale

Alexandru Stefan

Reducerea birocrației administrative din domeniul transportului maritim – acord provizoriu cu parlamentul european privind propunerea de regulament de stabilire a unui mediu aferent ghișeului unic european în domeniul maritim și de abrogare a directivei 2010/65/ue (european maritime single window)

Alexandru Stefan