1.1 C
Bucharest
3 februarie 2023
Afaceri externe Știri

Organizarea de către Ministerul Afacerilor Externe a Conferinței „Cum răspundem aspirațiilor europene ale tinerilor din Balcanii de Vest?”

Ministerul Afacerilor Externe a organizat la București, în perioada 28-29 mai, Conferința „Cum răspundem aspirațiilor europene ale tinerilor din Balcanii de Vest?”.

În contextul priorității acordate de Președinția română a Consiliului UE regiunii Balcanilor de Vest și politicii de extindere, evenimentul a avut ca scop principal promovarea unei agende pozitive pentru tineret în Balcani, ca o investiție în viitor și o contribuție concretă la integrarea europeană a regiunii.

Conferința a beneficiat de sprijinul Comisiei Europene și al Norvegiei, prin granturile SEE și norvegiene, și a fost organizată în cooperare cu parteneri regionali precum Consiliul Cooperării Regionale (RCC) și Biroul de Cooperare Regională pentru Tineret (RYCO).

În deschiderea conferinței, secretarul de stat Dan Neculăescu a subliniat prioritatea pe care România o acordă extinderii UE în Balcanii de Vest, demonstrată prin dialogul consolidat cu regiunea, prin creșterea prezenței în regiune și numeroasele vizite bilaterale efectuate în pregătirea și pe perioada PRES RO, prin promovarea cooperării regionale, inclusiv prin organizarea la Sarajevo a unui seminar regional privind eficientizarea structurilor de cooperare regională. A subliniat rolul reformator al Uniunii Europene pentru regiune și a precizat că, prin organizarea acestui eveniment, România dorește să atragă atenția UE cu privire la importanța unui accent mai mare pe tineretul din Balcanii de Vest la nivel european, pentru a îi încuraja pe aceștia să își construiască un viitor în țările lor, în perspectiva integrării lor europene.

La conferință au luat parte peste 200 de participanți proveniți din mai mult de 120 de organizații –  tineri din regiunea Balcanilor de Vest și Uniunea Europeană, oficiali români și străini, reprezentanți ai instituțiilor europene, ai organizațiilor internaționale și regionale din regiune, ai industriei IT și ai start-up-urilor, precum și reprezentanți ai mediului universitar.

Discuțiile din cadrul conferinței au contribuit la identificarea unor soluții pentru creșterea gradului de incluziune socio-economică a tinerilor în statele din regiune și la facilitarea unui dialog durabil la nivelul tinerilor din UE și Balcanii de Vest, stimulând cunoașterea reciprocă, precum și atașamentul acestora față de valorile europene. De un interes deosebit s-au bucurat și panelurile dedicate participării democratice a tinerilor, oportunităților și provocărilor generate de platformele online, în contextul fenomenului știrilor false și dezinformării, precum și dezbaterile pe teme precum reconcilierea și recâștigarea încrederii în regiune.

Caracterul inovativ al temelor dezbătute și modul interactiv de derulare a discuțiilor au fost apreciate de participanți, acestea generând o serie de propuneri, precum crearea unei rețele a tinerilor întreprinzători din regiune, consultări cetățenești pe tema viitorului Europei în statele din Balcanii de Vest, care ar putea reprezenta căi de urmat pe viitor.

Conferința a reprezentat, totodată, un prilej pentru România de a împărtăși cu partenerii din regiune propria experiență în ce privește politicile de promovare, stimulare și ocupare a tineretului și de a prezenta exemple de bune practici și ,,povești de succes” în diverse domenii de excelență precum: digitalizarea, antreprenoriatul și inovarea.

Galerie foto

Related posts

Parlamentul European, Comisia și Consiliul au ținut o a treia rundă de negocieri asupra propunerii privind Registrul Transparenței

Iulian Anghel

Un echilibru mai bun între viața profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor în UE: Consiliul adoptă noi norme

Alexandru Stefan

Consiliul Afaceri Externe (Luxemburg) – declarația ministrului Teodor Meleșcanu

Iulian Anghel