10.6 C
Bucharest
16 octombrie 2021
Comerț exterior Știri

Comerțul electronic: Consiliul adoptă un mandat de negociere suplimentar pentru negocierile din cadrul OMC

Consiliul Afaceri Externe în format Comerț a adoptat azi, 27 mai 2019, la Bruxelles, un mandat de negociere prin care autorizează Comisia Europeană să participe la negocierile plurilaterale privind comerțul electronic (e-commerce), care se derulează în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC).

În ianuarie 2019, în marja Forumului Economic Mondial de la Davos, Uniunea Europeană și alți 48 de membri OMC au hotărât să lanseze negocieri în vederea stabilirii unor reguli internaționale în domeniul comerțului electronic.

Digitalizarea economiei noastre a schimbat în mod fundamental modul în care operatorii economici și consumatorii relaționează în domeniul relațiilor comerciale. Este momentul potrivit ca normele internaționale să reflecte această nouă realitate. UE s-a angajat să colaboreze cu partenerii săi din OMC în vederea implementării unui cadru pragmatic și ambițios, care să garanteze un mediu sigur și previzibil pentru comerțul online”, a afirmat Ștefan-Radu Oprea, Președintele în exercițiu al Consiliului și ministrul român pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

Mandatul de negociere acordat Comisiei pentru negocierile privind Agenda de dezvoltare de la Doha a fost completat în vederea includerii poziției UE pe aspectele legate de reglementarea comerțului electronic, astfel încât Comisia să se poată angaja în negocierile plurilaterale din OMC în numele UE.

Aceste negocieri au ca obiectiv stabilirea de norme internaționale care să promoveze comerțul electronic la nivel global, să faciliteze activitatea companiilor și mediului de afaceri, în special a întreprinderilor mici și mijlocii, să întărească încrederea consumatorilor în mediul online și să creeze noi oportunități pentru promovarea unei dezvoltări durabile și incluzive.

La data de 26 aprilie 2019, UE a transmis propunerile sale inițiale de negociere în cadrul OMC, acestea fiind discutate alături de propunerile altor membri OMC cu ocazia unei runde de negocieri formale, desfășurate la Geneva în perioada 13-15 mai 2019.

Related posts

Conferința privind Cercetarea și Inovarea în domeniul Capabilităților pentru Apărare

Alexandru Stefan

Conferința de presă a comisarului european pentru transporturi, Violeta Bulc, și a ministrului transporturilor din România, Răzvan Cuc

Alexandru Stefan

Participarea ministrului afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

Iulian Anghel