3.2 C
Bucharest
3 decembrie 2022
Dezvoltare regională Știri

Președinția României la Consiliul Uniunii Europene: Reuniunea Anuală a Programelor INTERREG

Direcția Generală de Politică Regională și Urbană din cadrul Comisiei Europene (DG REGIO) și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) au organizat, în perioada 22-23 mai 2019, în contextul exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, Reuniunea Anuală a Programelor INTERREG, eveniment găzduit de Palatul Parlamentului din București.

Reuniunea a reprezentat cadrul ideal pentru evaluarea stadiului implementării Programelor INTERREG 2014-2020 și pentru discutarea unor aspecte tematice importante legate de viitorul Politicii de Coeziune și al cooperării teritoriale post-2020 cu Autoritățile de Management și Secretariatele Comune.

Întâlnirea, care a reunit peste 380 de participanţi, a debutat cu prezentarea viitorului Politicii de Coeziune și a programelor INTERREG de către reprezentanții Comisiei Europene, prima zi continuând cu trei ateliere de lucru pe teme privind cooperarea transfrontalieră, atât la granițele interne ale Uniunii Europene, cât și la granițele externe, respectiv abordarea teritorială în viitoarele programe INTERREG.

Secretarul general adjunct din Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi coordonatorul programelor cu finanţare europeană gestionate de MDRAP, Iuliana-Camelia Coporan, a subliniat că dimensiunea teritorială a coeziunii reprezintă un mijloc de a transforma diversitatea într-o valoare care să contribuie la dezvoltarea durabilă a proiectului comunitar: „Stimularea unei convergențe sporite la nivelul întregii Uniuni trebuie să reprezinte în continuare un obiectiv prioritar, ca bază pentru avansarea tuturor politicilor europene, inclusiv în ceea ce privește obiectivul de cooperare teritorială europeană“.

În ultima parte a reuniunii, reprezentanții Comisiei Europene au prezentat stadiul implementării Programelor INTERREG 2014-2020, provocările din perioada următoare de programare, precum și exemple de bună practică în domeniul comunicării și capitalizării rezultatelor proiectelor finanțate din fonduri europene.

Totodată, participanții la eveniment au vizitat trei proiecte de succes din România, finanțate din fonduri europene, la Giurgiu și București (Proiectul „Jerome“ – Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria, Proiectul „Danube Stream“ – Programul Transnațional Dunărea, Proiectul „NMP-REG“ – Programul INTERREG Europe).

„Unitatea și coeziunea sunt premise esențiale în conturarea viitorului Uniunii Europene și în consolidarea încrederii cetățenilor în proiectul european. Valoarea coeziunii este subliniată de dubla ei calitate, de valoare europeană comună și expresie a dezvoltării și solidarității dintre statele membre, regiunile și cetățenii săi“, a subliniat, la rândul său, secretarul de stat din cadrul MDRAP, Virgil-Alin Chirilă, în calitate de coordonator al evenimentelor Președinției României la Consiliul Uniunii Europene la nivel de minister.

Related posts

Reuniunea informală a miniștrilor de finanțe, ziua a doua: sosirea delegațiilor și declarații

Alexandru Stefan

Prim-ministrul Viorica Dăncilă și ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, prezintă bilanțul mandatului României la președinția Consiliului Uniunii Europene

Alexandru Stefan

Reuniunea informală a miniștrilor și secretarilor de stat pentru afaceri europene (12 martie 2019, București)

Iulian Anghel