17 ianuarie 2022
Ocuparea forței de muncă și politică socială Știri

Experții UE în domeniul securității sociale se reunesc, în 23 și 24 mai, la București

Ministerul Muncii și Justiției Sociale organizează, la București, în perioada 23-24 mai 2019, Reuniunea Sistemului reciproc de informații privind protecția socială (Mutual Information System on Social Protection) – MISSOC, în contextul deținerii de către România a Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene.

La evenimentul de la Palatul Parlamentului sunt prezenți experți tehnici în domeniul securității sociale din toate statele membre ale Uniunii Europene și reprezentanți ai Comisiei Europene și ai Consiliului Europei.

Discuțiile oficialilor europeni se concentrează pe actualizarea și clarificarea aspectelor tehnice în cadrul MISSOC, care să asigure cetățeanului european informații corecte, coerente și complete în ceea ce privește schemele de securitate socială din cadrul UE.

Suntem încrezători că această reuniune va oferi cadrul oportun pentru derularea într-o manieră deschisă a discuțiilor și dezbaterilor ce vor contribui la creșterea gradului de conștientizare privind soluțiile inovatoare și noile inițiative în abordarea provocărilor cu care se confruntă sistemele de securitate socială în toate statele membre, precum și la identificarea celor mai bune soluții pentru progresul agendei europene în domeniul protecției sociale”, a transmis ministrul Muncii și Justiției Sociale, Marius Budăi.

MISSOC este principala sursă de informații în ceea ce privește legislația, structura, organizarea și modalitatea de finanțare a fiecărei scheme de securitate socială din statele membre ale Uniunii Europene.

Fiecare stat membru își desemnează unul sau doi reprezentanți din cadrul ministerelor de linie (din Ministerul Muncii și Ministerul Sănătății de regulă), în calitate de corespondenți naționali responsabili cu actualizarea documentelor MISSOC (aceasta are loc de două ori pe an, la 1 ianuarie și la 1 iulie).

Reuniunile Sistemului reciproc de informații privind protecția socială sunt bianuale, de primăvară şi de toamnă, și au loc în statele membre care deţin Președinția Consiliului Uniunii Europene la momentul respectiv.

Related posts

Consiliul UE a adoptat setul de concluzii elaborat de Grupul de lucru pentru Agenda 2030, prezidat de reprezentanții României

Alexandru Stefan

Seminar regional privind arhitectura de cooperare regională în Europa de Sud-Est, organizat de Președinția română a Consiliului UE

Iulian Anghel

Participarea prim-ministrului Viorica Dăncilă la deschiderea Conferinței internaționale “Perspectiva unei viitoare strategii privind prevenirea și lupta împotriva antisemitismului, rasismului, xenofobiei, radicalizării și discursului de ură”

Iulian Anghel