0.6 C
Bucharest
5 februarie 2023
Educație Galerie foto Știri

Documente importante pentru crearea Spațiului European al Educației, adoptate de Consiliul Educație în mandatul Președinției române la Consiliul Uniunii Europene

Ministrul Educației Naționale, Ecaterina Andronescu, a prezidat miercuri, 22 mai, la Bruxelles, Reuniunea Consiliului Educație, organizată sub egida Președinției române la Consiliul Uniunii Europene.

Cu acest prilej, au fost adoptate documente importante pentru crearea Spațiului European al Educației, până în 2025, mai precis recomandările Consiliului privind abordarea globală a predării și învățării limbilor străine, respectiv sistemele de înaltă calitate de educație și îngrijire timpurie. Pe lângă relevanța competențelor lingvistice pe piața forței de muncă, acestea sunt esențiale și pentru construirea Europei viitorului, bazată pe valori comune și pe înțelegerea reciprocă a tradițiilor noastre diverse.

Recomandarea privind sistemele de înaltă calitate de educație și îngrijire timpurie are ca obiectiv sprijinirea statelor membre în eforturile de îmbunătățire a accesului la sistemele lor de educație și îngrijire timpurie, precum și a calității acestora, recunoscând, în același timp, că statele membre dețin responsabilitatea principală în acest domeniu. Educația și îngrijirea timpurie joacă un rol esențial pentru întreg parcursul educațional și de formare.

În cadrul aceleiași reuniuni au fost adoptate și Concluziile Consiliului privind parcursurile de actualizare a competențelor – noi provocări pentru adulți. Acestea subliniază progresul realizat și invită statele membre, printre altele, să pună în aplicare măsuri durabile pentru actualizarea competențelor adulților. Concomitent, este recomandată adoptarea unei abordări strategice coerente în ceea ce privește furnizarea de competențe de bază pentru persoanele slab calificate, precum și pentru sporirea gradului de conștientizare a angajatorilor cu privire la importanța îmbunătățirii competențelor perfecționării și recalificării angajaților.

Un alt punct pe agenda evenimentului l-a constituit dezbaterea privind construirea viitorului Europei și contribuția educației și formării la consolidarea coeziunii sociale. Consolidarea coeziunii este o prioritate a Președinției române, fiind subliniată și de motto-ul țării noastre: Coeziunea, o valoare comună europeană. Pentru România, coeziunea socială reprezintă o valoare comună pentru coerența și capacitatea Uniunii de a-și îndeplini obiectivele și de a stimula o creștere inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii.

Avem convingerea fermă că educația și formarea pot fi motoare puternice de promovare a coeziunii sociale. Apreciem că este necesar un angajament comun pentru a acționa pe baza valorilor împărtășite, valorizând diversitatea lingvistică și culturală a fiecărui stat membru”, a declarat ministrul Ecaterina Andronescu.

Dezbaterea a fost precedată de prezentarea susținută de elevul Rareș Voicu, ambasador junior al UNICEF la Uniunea Europeană, care a făcut publice rezultatele conferinței internaționale cu tema „Participarea copiilor la procesele de luare a deciziilor și de elaborare a politicilor la nivelul Uniunii Europene” (desfășurată București în zilele de 6 și 7 mai 2019).

Related posts

Comitetul Înalţilor Responsabili cu Inspecţia Muncii se reunește la București

Alexandru Stefan

Reuniunea agenților care reprezintă statele membre UE înaintea CJUE, organizată sub egida Președinției României la Consiliul UE

Alexandru Stefan

Organizarea reuniunii informale a statelor membre ale UE cu partenerii din Balcanii de Vest și Turcia

Iulian Anghel