3.1 C
Bucharest
1 februarie 2023
Afaceri generale Știri

Întrevederea ministrului pentru afaceri europene, George Ciamba, cu ministrul afacerilor externe din Republica Macedonia de Nord, Nikola Dimitrov

Astăzi, 22 mai 2019, ministrul pentru afaceri europene, George Ciamba, a avut convorbiri cu ministrul afacerilor externe din Republica Macedonia de Nord, Nikola Dimitrov, aflat în prima sa vizită oficială în România.

În debutul întrevederii, oficialul român a arătat că Președinția română a Consiliului UE acordă prioritate regiunii Balcanilor de Vest și continuării politicii de extindere, având în vedere viabilitatea dovedită a acesteia, efectele benefice la nivelul societății și economiei din statele candidate, dar și aportul general la dezvoltarea UE.

În context, George Ciamba a subliniat că atenția acordată recent de către Uniunea Europeană politicii de extindere a generat beneficii deosebite pentru regiune și a salutat cu deosebită satisfacţie încheierea și punerea în aplicare cu succes a Acordului de la Prespa, eveniment marcant pentru actualul context internaţional din Europa de Sud-Est. Ministrul George Ciamba a exprimat convingerea că Acordul de la Prespa situează sub auspicii pozitive parcursul european al Republicii Macedonia de Nord şi a subliniat că acest exemplu istoric şi european de reconciliere constituie o poveste de succes, care reprezintă un exemplu în regiune.

Ministrul George Ciamba a reiterat, de asemenea, susținerea părții române pentru implementarea agendei de reforme, care să continue procesul de transformare democratică a societății și l-a asigurat pe demnitarul macedonean de continuarea sprijinului în procesul de aderare la Uniunea Europeană a Republicii Macedonia de Nord și de susținerea pentru o decizie pozitivă privind deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Macedonia de Nord, în linie cu prevederile adoptate de Consiliul Afaceri Generale și de Consiliul European în iunie 2018. Subiectul va fi pe agenda Consiliului Afaceri Generale de luna viitoare, reuniune prezidată de ministrul George Ciamba. 

Ambii demnitari au exprimat convingerea că aprofundarea dimensiunii europene a dialogului bilateral va marca, într-un ritm susținut, apropierea de Uniunea Europeană a Republicii Macedonia de Nord, stat candidat la aderare din anul 2005.  

Cei doi miniștri au participat, totodată, la dezbaterea publică Political transition in North Macedonia and its NATO and EU membership,găzduită de Școala Națională de Științe Politice și Administrative.

În intervenţia sa, ministrul George Ciamba a arătat că succesul înregistrat de Republica Macedonia de Nord în parcursul său european şi euro-atlantic se datorează perseverenţei şi voinţei politice ferme a guvernului macedonean, care a exprimat o alegere clară şi fermă în favoarea comunităţii de valori democratice constituite în UE şi NATO.

A apreciat că Acordul de la Prespa este un adevărat game-changer pentru întreaga regiune şi demonstrează forţa transformatoare şi dinamica modernizatoare a politicii de extindere, proces ce contribuie la stabilitatea şi prosperitatea Europei şi a vecinătăţii sale. A subliniat, totodată, oportunitatea reafirmării relevanţei politicii de extindere pentru consolidarea proiectului european și a rolului global al UE.

George Ciamba a mai arătat că Preşedinţia română a Consiliului UE acţionează în scopul coagulării sprijinului european pentru menţinerea ritmului reformelor realizate de statele candidate şi potenţial candidate, inclusiv în scopul consolidării rezilienţei Balcanilor de Vest, prin edificarea de instituţii democratice solide şi transparente.

Related posts

Ministrul Ştefan-Radu Oprea a prezidat cea de a 51-a reuniune a Consiliului Spațiului Economic European (Bruxelles, 20 mai 2019)

Alexandru Stefan

Participarea secretarului de stat Melania-Gabriela Ciot la evenimentul cu tema „Europa convergenței: creștere, competitivitate, conectivitate” organizat de Institutul European din România

Alexandru Stefan

Consiliul definește principiile și prioritățile pentru viitorul sistemelor energetice în cadrul uniunii energetice

Iulian Anghel