22.9 C
Bucharest
8 august 2022
Mediu Știri

Reuniunea informală a miniștrilor mediului din statele membre UE. Teme principale aflate pe agenda discuțiilor: schimbările climatice, biodiversitatea și managementul apelor

În perioada 20 – 21 mai 2019, a avut loc reuniunea informală a miniștrilor mediului din statele membre ale Uniunii Europene. Evenimentul, organizat sub egida Președinției României la Consiliul UE, s-a desfășurat la Palatul Parlamentului din București și a fost găzduit și co-prezidat de viceprim-ministrul, ministrul Mediului, Grațiela Leocadia Gavrilescu și de ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș.

La reuniunea informală au participat miniștrii mediului din statele membre UE, statele AELS și statele candidate la aderarea UE, comisarul european pentru politici climatice și energie, Miguel Arias Cañete, comisarul european pentru mediu, afaceri maritime și pescuit – Karmenu Vella, reprezentanți ai Secretariatului General al Consiliului, directorul executiv al Agenției Europene de Mediu și Secretarul General al Biroului European de Mediu.

Agenda Consiliului de Mediu a debutat cu o sesiune de lucru referitoare la schimbările climatice – soluții inovatoare și rolul cetățenilor pentru un viitor cu emisii scăzute de carbon. În cadrul acestei sesiuni au fost dezbătute măsurile care vor fi luate la nivel european și internațional pentru crearea cadrului necesar pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Combaterea efectelor schimbărilor climatice necesită eforturi financiare majore. Astfel, prioritățile vizează reducerea consumului de energie și totodată reducerea utilizării anumitor produse cu amprenta de carbon mare. În mod indirect, alegerile cetățenilor sunt importante pentru dezvoltarea unei economiii circulare și unor noi modele de afaceri, care pot determina crearea de noi locuri de muncă și creștere economică.

’’Sunt convinsă că aceste dezbateri vor trasa noi linii de acţiune în cadrul Consiliului Uniunii Europene şi vor consolida poziţia României la nivel european şi internaţional. Am discutat împreună cu omologii mei măsurile care vor fi luate la nivel european şi naţional pentru a stimula transformarea stilului nostru de viaţă şi crearea cadrului necesar pentru tranziţia către o societate neutră din punct de vedere al climei. Prioritatea mea, ca ministru al Mediului, dar şi ca cetăţean european, este reducerea emisiilor gazelor cu efect de seră’’, a declarat viceprim-ministrul și ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu.

În a doua sesiune de lucru a fost abordată tematica biodiversității – „Rezultatele IPBES asupra Evaluării Globale ale Biodiversității și Serviciilor Ecosistemelor: Implicații pentru cadrul global și al Uniunii Europene pentru biodiversitate post 2020”. Miniștrii au salutat abordarea holistică si aspectul participativ deosebit de important în succesul acțiunilor de conservare ale biodiversității, precum și de limitare a pierderilor de biodiversitate.

Discuțiile au avansat către importanța integrării obiectivelor privind biodiversitatea în politicile şi strategiile sectoriale relevante. Informațiile cuprinse în evaluările pentru biodiversitate și servicii de ecosisteme sunt destinate să contribuie la consolidarea cadrului global privind biodiversitatea post-2020 și la atingerea angajamentelor asumate prin Viziunea UE privind biodiversitatea pentru 2050. Totodată, a fost subliniată necesitatea de a transpune recomandările din Raport în acțiuni pentru asigurarea conservării și utilizării durabile a biodiversității.

Ultima zi a consiliului informal de mediu s-a concentrat asupra temei managementului resurselor de apă – controlul poluării apei cu plastice/microplastice din râuri către mări.

„A fost o adevărată onoare să co-prezidez Consiliul informal de Mediu și să abordez, alături de ceilalți colegi miniștri, subiecte extrem de importante pentru cetățeni și, cu siguranță, pentru viitorul nostru, al tuturor!”, a încheiat viceprim-ministrul și ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu.

Related posts

Reuniunea informală a miniștrilor mediului – sosirea delegațiilor și declarații de presă

Alexandru Stefan

Prioritățile Ministerului Educației Naționale în perioada Președinției României la Consiliul Uniunii Europene

Alexandru Stefan

Ministrul Ecaterina Andronescu a deschis lucrările Forumului privind viitorul învățării/Forum on the Future of Learning

Iulian Anghel