2.7 C
Bucharest
29 noiembrie 2022
Afaceri generale Știri

O nouă reuniune a Consiliului Afaceri Generale prezidată de ministrul delegat George Ciamba, în calitate de președinte în exercițiu al acestui format ministerial

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a prezidat, la 21 mai 2019, la Bruxelles, reuniunea Consiliului Afaceri Generale, în calitate de Președinție a Consiliului Uniunii Europene.

Un subiect important pe agenda reuniunii l-a constituit Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, discuțiile la nivelul miniștrilor pentru afaceri europene din statele membre ale UE vizând dimensiunea externă a bugetului Uniunii Europene, cu accent pe Fondul European pentru Dezvoltare și instrumentele dedicate sprijinirii acțiunii UE în vecinătate. Această discuție vine în continuarea dezbaterilor tematice pe care Președinția României la Consiliul UE le-a programat în cadrul reuniunilor Consiliului Afaceri Generale pe durata acestui semestru, în vederea pregătirii discuțiilor la nivelul liderilor UE în cadrul reuniunii Consiliului European din 20-21 iunie. Discuția privind dimensiunea externă a bugetului UE a fost ultima dezbatere tematică organizată de Președinția României la Consiliul UE, înainte de prezentarea unui document revizuit, ca bază pentru discuțiile liderilor în iunie.

Schimbul de opinii a evidențiat convergența opiniilor la nivelul statelor membre privind importanța unei acțiuni întărite a Uniunii în sfera externă, cu reflectare corespunzătoare și în viitorul Cadru Financiar Multianual 2021-2027. Cu toate acestea, se mențin diferențe în viziunea statelor membre cu privire la arhitectura instrumentelor de acțiune externă a Uniunii, inclusiv cu privire la Fondul European de Dezvoltare și instrumentul dedicat obiectivelor UE în vecinătate.

Conform practicii, miniștrii pentru afaceri europene au avut un prim schimb de opinii în pregătirea reuniunii Consiliului European din 20-21 iunie 2019, pe agenda căruia figurează următoarele tematici: viitorul ciclu instituțional, Cadrul Financiar Multianual, schimbările climatice, precum și aspecte privind Semestrul European, dezinformare și extinderea UE.

 Cu referire la viitorul ciclu instituțional al UE, dialogul la nivelul miniștrilor pentru afaceri europene a punctat asupra perspectivei adoptării viitoarei Agende Strategice a UE la reuniunea Consiliului European din iunie 2019 și necesității de a se ajunge la un consens în perioada următoare alegerilor în ceea ce privește conducerea instituțiilor UE pentru a se asigura o tranziție lină între cele două cicluri instituționale. Cu referire la viitorul buget al Uniunii, miniștrii pentru afaceri europene au evidențiat sprijinul pentru eforturile în curs ale Președinției României la Consiliul UE în vederea pregătirii unei variante revizuite a documentului de negociere care va fi abordat de către lideri în iunie, în linie cu cele decise la Consiliul European din decembrie 2018.

De asemenea, în contextul discuțiilor privind pregătirea viitorului Consiliu European, a fost evidențiat interesul statelor membre pentru subiectul extinderii UE, în contextul în care Comisia Europeană urmează să publice un nou Pachet Extindere la finalul acestei luni, iar concluziile Consiliului Afaceri Generale din iunie 2018 prevedeau necesitatea revenirii la acest subiect în iunie 2019 în perspectiva formulării de decizii.

Referitor la alte aspecte aflate pe agenda Consiliului Afaceri Generale, ministrul delegat pentru afaceri europene a trecut în revistă rezultatele Conferinței privind Semestrul European, care a avut loc la București, în data de 4 aprilie 2019.

De asemenea, Comisia Europeană a făcut o prezentare a Comunicării sale privind „Consolidarea statului de drept în Uniunea Europeană. Situația actuală și posibili pași de urmat”. În context, reprezentantul Comisiei Europene a precizat că se intenționează prezentarea unei noi Comunicări privind rezultatele procesului de consultare publică pe această temă în cursul lunii iunie. În ceea ce privește conținutul comunicării, s-a precizat faptul că aceasta realizează un inventar al măsurilor prevăzute de Tratate destinate asigurării unei reflectări corespunzătoare a principiilor statului de drept în inițiativele la nivel UE, lansând, totodată, un proces de reflecție privind instituirea unui cadru uniform de acțiune pentru toate statele membre.

 Președinția României la Consiliul UE a prezentat concluziile reuniunii ministeriale de la Paris, din 3 mai 2019, co-prezidată cu Franța, privind patrimoniul cultural european. În context, ministrul delegat a evidențiat importanța discuțiilor avute în cadrul evenimentului de la Paris privind instrumentele și mijloacele de consolidare a cooperării și schimbului de bune practici între statele membre în gestionarea situațiilor de criză, cum a fost cea a incendiului de la catedrala Notre Dame din Paris.

Related posts

Participarea secretarului de stat Melania-Gabriela Ciot în calitate de reprezentant special al Guvernului României pe perioada Președinției României la Consiliul UE, la dezbaterea organizată de Comisia ENVI pe tema schimbărilor climatice

Iulian Anghel

Reuniunea Coordonatorilor Naționali SUERD

Iulian Anghel

Concluziile Consiliului European (articolul 50), 21 martie 2019

Alexandru Stefan