11.2 C
Bucharest
26 martie 2023
Afaceri economice și financiare Competitivitate Știri

Reuniunea informală a Grupului de lucru la Nivel Înalt pentru Competitivitate și Creștere, la Iași

Ministerul Economiei a organizat, la Iași, în perioada 16-17 mai, reuniunea informală a Grupului de lucru la Nivel Înalt pentru Competitivitate și Creștere al Consiliului Uniunii Europene, în contextul exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene.

Reuniunea a avut pe ordinea de zi un subiect important și actual pentru agenda economică europeană: Politica industrială europeană și rolul lanțurilor valorice strategice.

“Trebuie să continuăm efortul comun menit să asigure economiei europene cadrul necesar pentru a deveni competitivă și lider la nivel mondial. O asemenea abordare va ajuta statele membre și implicit, România, să prospere într-o lume care dispune de resurse limitate și să prevină, în același timp, degradarea mediului, pierderea biodiversității și utilizarea nedurabilă a resurselor. Președinția română la Consiliul Uniunii Europene și în continuare România, ca stat membru al Uniunii Europene, va continua să acționeze pentru susținerea competitivității industriei. Menținerea unei baze industriale puternice în Uniune care să asigure crearea de noi locuri de muncă și o pondere semnificativă a produselor cu valoare adăugată mare în exporturi, este esențială pentru competitivitatea economiei europene. Adaptarea ecosistemelor industriale la digitalizare constituie o provocare, care poate fi transformată în oportunitate pentru creșterea competitivității industriale a Europei în următoarea decadă”, a declarat Ilie Călin Bodea, secretar de stat în Ministerul Economiei și vicepreședinte al Grupului de lucru la Nivel Înalt pentru Competitivitate și Creștere.

Domnul Bodea și-a exprimat speranța că trio-ul România-Finlanda-Croația va continua practica de a organiza reuniuni similare în fiecare stat membru cu ocazia deținerii Președinției Consiliului Uniunii Europene de către acestea și a subliniat importanța efortului comun al statelor membre pentru a dezvolta competitivitatea economiei europene.

Oficialul român a continuat, spunând că președinția română a pregătit pentru lucrările Consiliului COMPET din 27 mai a.c. de la Bruxelles două seturi de concluzii tematice în domeniul Industriei și în domeniul Pieței Unice precum și documentele de orientare a dezbaterilor miniștrilor structurate pe cele două domenii, cu întrebări specifice. Totodată, Ilie Călin Bodea a mai arătat că o abodare integrată a celor două domenii politice reprezintă o modalitate de a asigura o utilizare eficace a resurselor în cadrul întregii economii europene, eliminând, în același timp, blocajele din cadrul infrastructurilor rețelelor majore, stimulând, astfel, competitivitatea industrială.

“După cum am menționat și cu alte ocazii în care ne-am întâlnit și am vorbit despre Politica industrială a Uniunii Europene și rolul lanțurilor valorice strategice, consider că acțiunile noastre atât la nivel european cât și la nivel național, trebuie să contribuie la crearea unui ecosistem care să faciliteze transformarea digitală și să genereze încredere în soluțiile inovative. Uniunea Europeană, statele membre și implicit România, susțin industria pentru a dezvolta o economie curată, modernă, echitabilă și prosperă.  Creșterea noastră economică trebuie să depindă mai puțin de resursele neregenerabile, astfel încât să sporim la maximum utilizarea resurselor regenerabile, gestionate în mod durabil și a serviciilor ecosistemice.

România și-a arătat susținerea ca industria europeană să devină lider în cursa pentru dezvoltarea unor noi procese și tehnologii, inclusiv a tehnologiilor ecologice, care să accelereze dezvoltarea de rețele inteligente și să consolideze avantajul competitiv al mediului nostru de afaceri, în sectoarele de producție și în cadrul IMM-urilor, care să ajute consumatorii să beneficieze de avantajele utilizării eficiente a resurselor. O asemenea abordare va ajuta statele membre şi implicit România, să prospere într-o lume cu emisii reduse de dioxid de carbon, care dispune de resurse limitate și să prevină, în același timp, degradarea mediului, pierderea biodiversității și utilizarea nedurabilă a resurselor. De asemenea, aceasta va sta la baza coeziunii economice, sociale și teritoriale”, a mai declarat Ilie Călin Bodea.

Documentele elaborate la nivelul instituțiilor Uniunii Europene subliniază necesitatea implicării tuturor statelor membre, regiunilor, orașelor și sectorului privat în procesul de revizuire al politicii industriale, în sensul accentuării importanței inovării, a digitalizării, a investițiilor în noile tehnologii, a tranziției către o economie circulară și cu emisii scăzute de carbon, integrarea întreprinderilor în lanțurile valorice europene și globale și o Piață Unică mai echitabilă, în vederea consolidării capacității industriei de a se adapta la provocări și de a valorifica oportunitățile noii ere.

Strategia de politică industrială își pune amprenta asupra Pieței Unice, asupra economiei circulare, infrastructurii și instrumentelor financiare. Această strategie se bazează pe inovare și dezvoltarea de soluții pentru emisii zero. În același context, strategia privind competitivitatea industrială a Uniunii Europene urmărește să susțină cetățenii, să revitalizeze regiunile și să dispună de cele mai bune tehnologii pentru industria viitorului, pe care o dorim inovatoare, inteligentă și curată.

Related posts

Conferința “Coordonarea politicilor economice la nivelul UE, un rol reînnoit pentru Semestrul European”, sub egida Președinției României la Consiliul UE

Iulian Anghel

Promovarea vehiculelor nepoluante: acord provizoriu cu Parlamentul

Alexandru Stefan

Reuniunea informală a miniștrilor mediului din statele membre UE. Teme principale aflate pe agenda discuțiilor: schimbările climatice, biodiversitatea și managementul apelor

Iulian Anghel