5.4 C
Bucharest
7 decembrie 2022
Afaceri generale Competitivitate Știri

Participarea secretarului de stat Melania-Gabriela Ciot la evenimentul cu tema „Europa convergenței: creștere, competitivitate, conectivitate” organizat de Institutul European din România

Secretarul de stat pentru afaceri europene, Melania Gabriela Ciot, a participat astăzi, 17 mai 2019, la Iași, la evenimentul cu tema „Europa convergenței: creștere, competitivitate, conectivitate” organizat de Institutul European din România.

În intervenția sa, secretarul de stat, a amintit că acest eveniment face parte din seria de evenimente incluse în calendarul Președinției României la Consiliul UE, răspunzând unuia dintre obiectivele propuse la debutul mandatului, respectiv cel de consolidare, prin eforturi conjugate, a dezbaterii și comunicării publice pe teme europene de actualitate.

Secretarul de stat a subliniat că aceste dezbateri trebuie să se desfășoare sub semnul coeziunii, solidarității și unității, coeziunea fiind valoarea sub semnul căreia stă președinția rotativă a României. În acest sens, a remarcat faptul că acest concept a fost transpus în prioritățile mandatului României prin cei patru piloni de acțiune: Europa convergenței, Europa siguranței, Europa ca actor global și Europa valorilor comune, dintre care primul pilon reflectând întocmai tematica dezbaterii curente.

De asemenea, secretarul de stat a semnalat faptul că “Președinția rotativă a României s-a confruntat cu o etapă dificilă din istoria Uniunii Europene, etapă marcată de Brexit, negocierile privind Cadrul Financiar Multianual sau de alte dosare majore, precum migrația și securitatea, reflecția privind viitorul Uniunii”.

În continuarea intervenției, secretarul de stat a amintit rezultatele președinției României, stadiul negocierilor privind viitorul cadru financiar multi-anual.

Secretarul de stat a accentuat puterea transformatoare a politicii de coeziune în procesul de definire a proiectului european, creând astfel parteneriate și punți de legătură între instituțiile europene și regiunile și orașele Europei. Valoarea coeziunii este astfel subliniată de dubla ei calitate – de valoare europeană comună și expresie a dezvoltării, unității și solidarității dintre statele membre ale Uniunii, regiunile și cetățenii săi.

În încheierea intervenției sale, secretarul de stat a semnalat faptul că este importantă concentrarea eforturilor pe facilitarea dezvoltării și creării, atunci când acestea lipsesc, a legăturilor funcționale dintre statele membre, dintre diferitele părți ale Europei, pentru a permite, pe de o parte, accesul nediscriminatoriu la resursele și beneficiile apartenenței la UE și, pe de altă parte, susținerea, într-o manieră durabilă, a competitivității sporite a economiei europene, cu beneficii clare pentru toți cetățenii.

Related posts

MRP a organizat Reuniunea la nivel de experți privind contribuția diferitelor categorii de cetățeni europeni la dezvoltarea țării gazdă

Alexandru Stefan

Participarea prim-ministrului Viorica Dăncilă la cina oficială oferită de președintele Parlamentului European, Antonio Tajani

Alexandru Stefan

Consiliul Afaceri Generale – conferința de presă

Alexandru Stefan