21.9 C
Bucharest
23 mai 2019
Afaceri generale Competitivitate Știri

Participarea secretarului de stat Melania-Gabriela Ciot la evenimentul cu tema „Europa convergenței: creștere, competitivitate, conectivitate” organizat de Institutul European din România

Secretarul de stat pentru afaceri europene, Melania Gabriela Ciot, a participat astăzi, 17 mai 2019, la Iași, la evenimentul cu tema „Europa convergenței: creștere, competitivitate, conectivitate” organizat de Institutul European din România.

În intervenția sa, secretarul de stat, a amintit că acest eveniment face parte din seria de evenimente incluse în calendarul Președinției României la Consiliul UE, răspunzând unuia dintre obiectivele propuse la debutul mandatului, respectiv cel de consolidare, prin eforturi conjugate, a dezbaterii și comunicării publice pe teme europene de actualitate.

Secretarul de stat a subliniat că aceste dezbateri trebuie să se desfășoare sub semnul coeziunii, solidarității și unității, coeziunea fiind valoarea sub semnul căreia stă președinția rotativă a României. În acest sens, a remarcat faptul că acest concept a fost transpus în prioritățile mandatului României prin cei patru piloni de acțiune: Europa convergenței, Europa siguranței, Europa ca actor global și Europa valorilor comune, dintre care primul pilon reflectând întocmai tematica dezbaterii curente.

De asemenea, secretarul de stat a semnalat faptul că “Președinția rotativă a României s-a confruntat cu o etapă dificilă din istoria Uniunii Europene, etapă marcată de Brexit, negocierile privind Cadrul Financiar Multianual sau de alte dosare majore, precum migrația și securitatea, reflecția privind viitorul Uniunii”.

În continuarea intervenției, secretarul de stat a amintit rezultatele președinției României, stadiul negocierilor privind viitorul cadru financiar multi-anual.

Secretarul de stat a accentuat puterea transformatoare a politicii de coeziune în procesul de definire a proiectului european, creând astfel parteneriate și punți de legătură între instituțiile europene și regiunile și orașele Europei. Valoarea coeziunii este astfel subliniată de dubla ei calitate – de valoare europeană comună și expresie a dezvoltării, unității și solidarității dintre statele membre ale Uniunii, regiunile și cetățenii săi.

În încheierea intervenției sale, secretarul de stat a semnalat faptul că este importantă concentrarea eforturilor pe facilitarea dezvoltării și creării, atunci când acestea lipsesc, a legăturilor funcționale dintre statele membre, dintre diferitele părți ale Europei, pentru a permite, pe de o parte, accesul nediscriminatoriu la resursele și beneficiile apartenenței la UE și, pe de altă parte, susținerea, într-o manieră durabilă, a competitivității sporite a economiei europene, cu beneficii clare pentru toți cetățenii.

Related posts

Reducerea birocrației administrative din domeniul transportului maritim – acord provizoriu cu parlamentul european privind propunerea de regulament de stabilire a unui mediu aferent ghișeului unic european în domeniul maritim și de abrogare a directivei 2010/65/ue (european maritime single window)

Alexandru Stefan

Supravegherea financiară: Președinția Consiliului și Parlamentul au ajuns la un acord provizoriu privind cadrul de supraveghere pentru instituțiile financiare europene

Iulian Anghel

Consiliul Afaceri Generale

Iulian Anghel