10.2 C
Bucharest
30 octombrie 2020
Afaceri externe Știri

Reuniunea informală a directorilor generali pentru afaceri consulare din statele membre UE

În contextul exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, la data de 15-16 mai 2019, a avut loc, la București, reuniunea informală a directorilor generali pentru afaceri consulare din statele membre UE.

Lucrările reuniunii desfășurate la București, la sediul Băncii Naționale a României, au fost deschise de secretarul general al Ministerului Afacerilor Externe, Laura Elena Chiorean, și de directorul general al Departamentului Consular, Dan Dima. Ambii oficiali au subliniat utilitatea cooperării consulare a statelor membre, în special în zonele de risc.

Tema principală a reuniunii a fost gestionarea situațiilor de criză consulară și cooperarea între statele membre în vederea asistenței consulare pentru cetățenii Uniunii Europene aflați în state terțe, respectiv mecanismele de burden-sharing menite să faciliteze accesul acestora la asistență și protecție consulară, inclusiv în zone în care țările lor nu sunt reprezentate la nivel diplomatic și consular dar și posibilitățile de sprijin reciproc cu state care au viziuni similare, în special în zone geografice greu accesibile. De altfel, subiectele de discuție sunt prezente constant pe agenda de dezbateri a Grupului de lucru privind afacerile consulare (COCON) al Consiliului Uniunii Europene.

O altă temă centrală a discuțiilor s-a axat pe uniformizarea instrumentelor și a platformelor de lucru care să asigure, la nivel consular, o cooperare extinsă în managementul situațiilor de criză consulară, între statele membre.

Alături de delegațiile statelor membre au participat și reprezentanții Comisiei Europene și ai Serviciului European de Acțiune Externă, precum și oficiali ai Statelor Unite ale Americii și Canadei.

Related posts

Reuniunea informală a miniștrilor de justiție din statele membre ale Uniunii Europene

Iulian Anghel

Expoziție de artă contemporană românească, cu participarea extraordinară a artistului Mircea Cantor, găzduită de celebra galerie de artă Hangar din Bruxelles

Alexandru Stefan

Pachetul privind probele electronice: Consiliul convine asupra poziției sale vizând normele privind desemnarea reprezentanților legali pentru obținerea de probe

Alexandru Stefan