20.8 C
Bucharest
21 mai 2019
Afaceri externe Știri

Reuniunea informală a directorilor generali pentru afaceri consulare din statele membre UE

În contextul exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, la data de 15-16 mai 2019, a avut loc, la București, reuniunea informală a directorilor generali pentru afaceri consulare din statele membre UE.

Lucrările reuniunii desfășurate la București, la sediul Băncii Naționale a României, au fost deschise de secretarul general al Ministerului Afacerilor Externe, Laura Elena Chiorean, și de directorul general al Departamentului Consular, Dan Dima. Ambii oficiali au subliniat utilitatea cooperării consulare a statelor membre, în special în zonele de risc.

Tema principală a reuniunii a fost gestionarea situațiilor de criză consulară și cooperarea între statele membre în vederea asistenței consulare pentru cetățenii Uniunii Europene aflați în state terțe, respectiv mecanismele de burden-sharing menite să faciliteze accesul acestora la asistență și protecție consulară, inclusiv în zone în care țările lor nu sunt reprezentate la nivel diplomatic și consular dar și posibilitățile de sprijin reciproc cu state care au viziuni similare, în special în zone geografice greu accesibile. De altfel, subiectele de discuție sunt prezente constant pe agenda de dezbateri a Grupului de lucru privind afacerile consulare (COCON) al Consiliului Uniunii Europene.

O altă temă centrală a discuțiilor s-a axat pe uniformizarea instrumentelor și a platformelor de lucru care să asigure, la nivel consular, o cooperare extinsă în managementul situațiilor de criză consulară, între statele membre.

Alături de delegațiile statelor membre au participat și reprezentanții Comisiei Europene și ai Serviciului European de Acțiune Externă, precum și oficiali ai Statelor Unite ale Americii și Canadei.

Related posts

România este pregătită să acționeze eficient pentru avansarea dosarelor legislative majore de pe agenda europeană

Adrian Epure

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a deschis Conferința la nivel înalt privind Cadrul UE al strategiilor naționale pentru incluziunea romilor de la București, 4-5 martie

Alexandru Stefan

Participarea ministrului delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

Alexandru Stefan