5.4 C
Bucharest
7 decembrie 2022
Afaceri externe Dezvoltare regională Știri

Președinția României la Consiliul Uniunii Europene: Conferința „Zilele Participării Naționale în cadrul SUERD“

Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) și Ministerul Afacerilor Externe, în parteneriat cu Consiliul Județean Tulcea, au organizat, în perioada 15-16 mai 2019, conferința „Zilele Participării Naționale în cadrul SUERD“ („National Participation Day“).

Reuniunea face parte din calendarul evenimentelor organizate în contextul exercitării de către țara noastră a Președinției la Consiliul Uniunii Europene, concomitent cu deținerea de către România a Președinției Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării.

Evenimentul, primul de acest gen organizat în România, a reunit oficiali din administrația publică centrală și locală, reprezentanți ai Ariei Prioritare 10 din statele participante la Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, precum și exponenți ai mediului academic și asociativ.

Subsecretarul de stat din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Angel Gheorghiu, a deschis lucrările reuniunii, evidențiind oportunitățile pentru România în contextul exercitării Președinției Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării: „Sub genericul <<Întărim coeziunea pentru o prosperitate comună în regiunea Dunării>>, urmărim, prin intermediul mandatului Președinției României la Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, facilitarea relansării strategiei prin impulsionarea proceselor de cooperare între actorii principali implicați în implementarea acesteia. Având în vedere apropierea debutului perioadei de programare 2021 – 2027, ne aflăm într-un moment oportun pentru dezvoltarea  unui mecanism eficient de coordonare a statelor participante pentru transpunerea priorităților Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării în documentele de programare“.

* * *

Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD) este una dintre cele patru strategii macroregionale ale Uniunii Europene, inițiată și promovată cu succes de către România și Austria și andosată de Consiliul European în anul 2011.

La Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării participă 14 state: nouă state membre ale Uniunii Europene (Austria, România, Bulgaria, Cehia, Croația, Germania – ca stat federal și prin landurile Baden-Württemberg și Bavaria, Slovacia, Slovenia, Ungaria) și cinci state terțe (Bosnia-Herțegovina, Muntenegru, Serbia, Republica Moldova și Ucraina).

Strategia are patru mari obiective, respectiv:

  • interconectarea regiunii Dunării,
  • protejarea mediului ambiant în regiunea Dunării,
  • creșterea prosperității în regiunea Dunării,
  • consolidarea regiunii Dunării, fiind structurată pe 11 arii prioritare.

MDRAP asigură coordonarea, din partea țării noastre, a Ariei Prioritare 3 – „Cultură, turism şi contacte directe între oameni“. România coordonează această arie împreună cu Bulgaria. De asemenea, MDRAP este punct de contact pentru România pentru Aria Prioritară 10 – „Dezvoltarea capacităţii instituţionale şi a cooperării“, coordonată de Austria şi Slovenia.

Galerie foto

Related posts

Finanțe sustenabile: președinția și Parlamentul au ajuns la un acord politic privind normele de transparență

Iulian Anghel

Consiliul acordă mandat Comisiei pentru a negocia acorduri internaționale privind probele electronice în materie penală

Alexandru Stefan

Participarea ministrului delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, la reuniunile Consiliului Afaceri Generale și Consiliului Afaceri Generale Art.50 ( 9 aprilie 2019, Luxemburg)

Iulian Anghel