1.1 C
Bucharest
3 februarie 2023
Sănătate și protecția consumatorului Știri

Workshopul „Vaccinarea: de la realizări la provocări și obstacole”

În perioada 9- 10 mai 2019, Ministerul Sănătății, în parteneriat cu UMF ”Iuliu Hatieganu” organizează la Cluj-Napoca, în contextul Președinției României la Consiliul UE, workshopul „Vaccinarea: de la realizări la provocări și obstacole”.

Timp de două zile, responsabilii programelor de vaccinare și experti din statele membre ale UE, din țări care fac parte din Rețeaua de Sănătate Sud-Est Europeană (SEEHN) și România, aduc în atenția specialiștilor și a publicului una dintre temele prioritare ale sănătății publice contemporane, respectiv vaccinarea împotriva bolilor transmisibile.

De asemenea, în cadrul atelierului de lucru, susțin puncte de vedere si bune practici reprezentanți ai Comisiei Europene, Centrului European de Control al Bolilor (ECDC), Biroului Regional al OMS pentru Europa și UNICEF.

După ce au reușit eradicarea sau reducerea la nivele foarte scăzute a bolilor transmisibile prevenibile prin vaccinare, țările membre ale UE se confruntă cu probleme datorate scăderii acoperirii vaccinale și amplificării reticenței față de vaccinare. Împărtășirea de opinii și bune practici, identificarea de măsuri comune pentru combaterea reticenței față de vaccinare, uniformizarea politicilor de vaccinare în UE și facilitarea schimbului de informații între statele membre sunt esențiale pentru succesul programelor naționale și reducerea riscurilor de re-emergență a bolilor prevenibile prin vaccinare.

Temele din programul atelierului de la Cluj se referă chiar la aceste provocări privind identificarea și raspunsurile comune în UE și statele candidate, față de obstacolele din calea asigurării acoperirii vaccinale optime, dezvoltarea unor programe „core” comune din punct de vedere al calendarului și antigenelor administrate, schimbul de informații privind vaccinarea și situația persoanelor nevaccinate, în vederea eliminării sau reducerii bolilor prevenibile prin vaccinare din Europa.

Related posts

Ministrul Natalia Elena Intotero a prezidat prima reuniune informală la nivel ministerial în domeniul politicilor pentru diaspora

Alexandru Stefan

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a preluat Președinția ECOFIN

Adrian Epure

Discursul președintelui Donald Tusk la ceremonia de deschidere a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene

Iulian Anghel