9.3 C
Bucharest
9 decembrie 2022
Afaceri generale Știri

Mesajul ministrului delegat pentru afaceri europene cu ocazia Zilei Europei

9 mai 2019 este o zi cu totul specială pentru Europa și pentru România. Acum 69 de ani, ministrul francez de externe, Robert Schuman, dădea în fața lumii impulsul care a dus la crearea proiectului revoluționar de astăzi numit Uniunea Europeană. Anul aceasta, când marcăm Ziua Europei, se va da semnalul consolidării construcției europene. Uniunea va trece la un alt nivel, iar România este mândră să contribuie în cadrul acestui proces, ca un stat membru matur și deplin angajat în formarea viziunii strategice pentru un viitor care să răspundă provocărilor actuale.

În 2019 marcăm Ziua Europei din poziția de stat membru care deține pentru prima dată Președinția Consiliului Uniunii Europene. Un adevărat proiect de țară cu implicații pentru toți cetățenii europeni. Guvernul României a încercat să-și pună amprenta asupra viitorului Europei din postura de broker onest, de actor imparțial, ca o Președinție care a ținut cont de problemele specifice fiecărui stat membru, având ca puncte centrale unitatea și coeziunea. Suntem într-o perioadă de reflecție asupra viitorului nostru comun și avem obligația de a ține cont de opiniile și nevoile cetățenilor. O Uniune Europeană solidă și credibilă, trebuie să promoveze convergența economică și socială, să creeze politici care să ducă la reducerea decalajelor de dezvoltare dintre regiuni, dintre cei noi și cei vechi, să contureze un buget care să ajute materializarea acestor idei. Am arătat deja, prin nenumăratele crize depășite, că suntem mai puternici împreună, că suntem capabili să învățăm din greșeli pentru a deveni relevanți. Acest proces de învățare nu s-a încheiat.

La 12 ani de la aderarea la UE, statul român trebuie să continue să arate cetățenilor săi beneficiile apartenenței la comunitatea europeană. Cele patru libertăți fundamentale ale Uniunii Europene, libera circulație a persoanelor, a bunurilor, a serviciilor și a capitalurilor, trebuie să rămână de neclintit, într-o perioadă plină de incertitudini și de semne de întrebare. Președinția română a Consiliului Uniunii Europene, prin eforturile de a închide 90 de dosare legislative cu impact asupra vieții de zi cu zi a cetățenilor, a transmis un mesaj clar în această direcție.

Este datoria noastră de a veghea pentru ca drepturile fundamentale să fie respectate. Anul aceasta se împlinesc 40 de ani de la primele alegeri europene. Dreptul la vot este garantat și trebuie protejat. Votul liber exprimat de cetățeni nu trebuie manipulat prin interferențe externe, având ca beneficiari actori cu agende obscure, în defavoarea proiectului european. Președinția română a Consiliului UE s-a asigurat ca votul să fie protejat, prin obținerea unor acorduri cheie: combaterea dezinformării și a știrilor false și prin aprobarea de noi reguli pentru a preveni folosirea abuzivă a datelor cu caracter personal de către partidele politice europene în procesul electoral.

Europa se caracterizează și prin spiritul său tolerant. Uniunea Europeană este un loc în care toți cetățenii săi sunt liberi să trăiască, să studieze sau să lucreze, indiferent unde s-ar afla. Discriminarea sau extremismul nu-și au locul în marea familie europeană. Este datoria noastră, a guvernelor, să ne asigurăm că aceste fenomene nu vor fi perpetuate și că Europa va rămâne un model de prosperitate, stabilitate și toleranță.

La mulți ani, dragi cetățeni europeni!

George Ciamba,

Ministrul afacerilor Europene

Related posts

Ministrul Culturii și Identității Naționale, Valer-Daniel Breaz, a deschis conferința de nivel înalt „Cetățeni mai bine informați în era digitală”

Alexandru Stefan

UE procedează la punerea în comun și la transmiterea în rețea a expertizei în materie de securitate cibernetică – Consiliul convine asupra poziției sale cu privire la centrele de securitate cibernetică

Iulian Anghel

Biosecuritatea și bolile transfrontaliere la animale: concluziile Consiliului

Alexandru Stefan