13.8 C
Bucharest
3 octombrie 2022
Demersuri politice la nivel inalt Galerie video Știri

Summitul de la Sibiu – conferința de presă

Conferință de presă cu Donald Tusk, președintele Consiliului European, Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, și Klaus Werner Iohannis, președintele României.

Vă prezentăm în continuare textul declarației Președintelui României, Klaus Iohannis, din cadrul conferinței de presă:

„Bună seara! Good evening! It is a pleasure for me to be with you here together!

Înainte de toate, dați-mi voie să exprim satisfacția pentru faptul că ne regăsim cu toții la Sibiu, în contextul desfășurării unui eveniment atât de important pentru România și pentru Uniunea Europeană.

România, ca țară care exercită Președinția Consiliului Uniunii Europene şi ca stat membru profund atașat consolidării proiectului european, a devenit astăzi centrul dezbaterii privind viitorul Uniunii Europene. Europa a venit în România!

Este, istoric vorbind, prima reuniune a Consiliului European pe care România a avut șansa să o găzduiască.

Discuțiile de astăzi ne-au întărit convingerea că putem scrie împreună viitorul Uniunii Europene.

Ne-am dorit, și acum la sfârșit pot să spun că am reușit, să avem un Summit al unității, al determinării noastre de a continua avansarea proiectului integrării europene, ca proiect fără precedent de democrație, prosperitate și pace, un proiect al stabilității atât spre interior, cât și spre exterior, spre vecinii noștri.

Mă bucur că dinspre România pornește un mesaj pozitiv, unitar, al statelor membre şi al instituțiilor europene, deopotrivă, de a consolida Uniunea Europeană pe baza unui set clar de principii și valori.

Acest mesaj de unitate rezonează într-o coerență perfectă cu motto-ul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, gândit în jurul principiului coeziunii, ca valoare comună europeană.

La preluarea mandatului, România și-a asumat avansarea proiectului european spre o Europă mai coerentă, mai coezivă și unitară, atât pe plan intern, la nivelul statelor membre, între state membre, la nivel regional, la nivel local, cât și pe plan extern. Unitatea și coeziunea acțiunii noastre ne-au transformat în ceea ce suntem astăzi ca Uniune, un model de dezvoltare, de democrație, de prosperitate.

Am discutat astăzi la Sibiu despre cum vrem să continuăm, în ce direcție dorim să ducem construcția noastră europeană. Am adoptat o Declarație politică, Declarația de la Sibiu, care sper să rămână un reper important în istoria Uniunii Europene.

În spiritul celor convenite în urmă cu 2 ani, cu ocazia aniversării, la Roma, a 60 de ani de la semnarea Tratatelor, cel mai important mesaj al Declarației de la Sibiu – aș putea spune «spiritul de la Sibiu» – este confirmarea voinței noastre de a continua, împreună, proiectul european.

Doamnelor și domnilor,

Transmitem astfel un mesaj de voință politică, de acțiune unitară, cu ocazia Zilei de 9 Mai, Ziua Europei. Vă felicit cu ocazia Zilei Europei! Sper din tot sufletul ca acest mesaj pozitiv să ajungă la cât mai mulți europeni și să crească încrederea cetățenilor în forța Uniunii Europene, în convingerea că Uniunea Europeană lucrează pentru ei, pentru cetățeni.

Principiile și obiectivele noastre comune, enunțate în Declarație, vizează consolidarea unității Uniunii Europene și au fost reflectate și în cadrul dezbaterilor pe care le-am avut despre direcția strategică a Uniunii, pe marginea viitoarei Agende Strategice, pe care o pregătim spre adoptare cu ocazia reuniunii Consiliului European din iunie.

Într-un context european și global în continuă evoluție, în opinia României, este important ca viitoarea Agendă Strategică să ofere o înțelegere comună a obiectivelor prioritare pe care vrem să ne concentrăm, oferind în același timp Uniunii flexibilitatea, instrumentele și resursele pentru a le atinge.

Trebuie să asigurăm instrumentele necesare pentru a modela viitorul unei Uniuni mai puternice și mai eficace, bazate pe unitatea, solidaritatea și coeziunea membrilor săi, pe promovarea valorilor europene comune. Acestea ar trebui să se afle în centrul priorităților și acțiunilor viitoare.

Ne dorim o Agendă Strategică care să reflecte o viziune ambițioasă pentru viitorul Uniunii Europene, de natură să aducă beneficii concrete tuturor cetățenilor europeni.

Din această perspectivă, credem că noua Agendă Strategică trebuie să se concentreze pe promovarea unei Europe a creșterii și convergenței, consolidarea Pieței Unice, întărirea securității interne a Uniunii Europene și asigurarea unei acțiuni externe eficiente.

Poate cel mai important lucru – ne dorim o comunicare mai bună, mai transparentă, mai intensă și mai interactivă cu cetățenii europeni.

Related posts

Impozitarea: Consiliul revizuiește lista UE a jurisdicțiilor necooperante

Iulian Anghel

Declarația de la Sibiu

Alexandru Stefan

Reducerea birocrației administrative din domeniul transportului maritim – acord provizoriu cu parlamentul european privind propunerea de regulament de stabilire a unui mediu aferent ghișeului unic european în domeniul maritim și de abrogare a directivei 2010/65/ue (european maritime single window)

Alexandru Stefan