9.3 C
Bucharest
9 decembrie 2022
Dezvoltare regională Știri

Întâlnirea de lucru EUPAN 5 Secretariat DG

Miercuri, 8 mai 2019, a avut loc la sediul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administrației Publice (MDRAP), întâlnirea de lucru a reprezentanților Austriei, Finlandei, Croației, Comisiei Europene și României (EUPAN 5 Secretariat DG), în scopul pregătirii viitoarei reuniuni la nivel de directori generali, care se va desfășura la Palatul Parlamentului din București, în perioada 3-4 iunie 2019.

În contextul deţinerii de către România a Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene, MDRAP, prin Direcţia Generală Administraţie Publică, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP) şi Institutul Naţional de Administraţie (INA) gestionează activităţile Reţelei Europene de Administraţie Publică – EUPAN (European Public Administration Network).

În cadrul reuniunii de miercuri au fost prezentate:

  • prioritățile şi echipa care coordonează Președinția EUPAN a României;
  • concluziile reuniunii la nivel de experți care a avut loc la Focșani (în perioada 8-9 aprilie 2019);
  • rezultatele Întâlnirii Corespondenților Naționali CAF din data de 6 mai 2019;
  • Strategia EUPAN 2019 – 2022.

România urmărește ca, prin activitatea pe care o desfășoară în perioada deţinerii Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, să pună în valoare beneficiile pe care o Uniune puternică şi coezivă le poate aduce fiecăruia în parte. Sprijinim, aşadar, obiectivul principal al Reţelei Europene de Administraţie Publică de a face cooperarea dintre administrațiile publice europene mai relevantă, cu scopul de a găsi o modalitate eficientă de selectare a temelor de interes pentru o agendă comună, în conformitate cu prioritățile statelor membre și ale Uniunii Europene. Sunt convins că discuțiile purtate în cadrul reuniunilor de lucru găzduite de țara noastră vor contribui la avansarea dialogului și a schimbului de idei constructive în procesul de conturare a viitorului nostru comun”, a declarat coordonatorul evenimentelor Președinției României la Consiliul Uniunii Europene la nivelul MDRAP, secretarul de stat Virgil-Alin Chirilă.

* * *

EUPAN este o reţea informală a practicienilor din administraţia publică din statele membre ale Uniunii Europene, din Comisia Europeană și din statele cu statut de observator, care are un impact semnificativ asupra iniţiativelor administraţiei publice din fiecare ţară.

Colaborarea cu EUPAN a început în anul 2004, concretizându-se prin participarea experţilor Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP) la câteva grupuri de lucru instituite la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene:

  • Grupul de lucru privind resursele umane în administraţia publică;
  • Subgrupul de dialog social;
  • Grupul de lucru pentru servicii publice inovatoare;
  • Subgrupul de lucru managementul satisfacţiei clienţilor;
  • Grupul directorilor şi al experţilor pentru o mai bună reglementare;
  • Grupul directorilor generali responsabili de administraţia publică din statele Uniunii Europene şi din cele candidate.

Reuniunile EUPAN 5 au loc în timpul fiecărei Președinții, atât la nivelul grupurilor de lucru, cât și la nivel managerial, pentru a finaliza lucrările pregătitoare înainte de reuniunile EUPAN, principala sarcină a reprezentanților fiind aceea de a lucra la activitățile planificate în cadrul Planului de acțiuni.

Related posts

UE își intensifică eforturile pentru a nu permite pătrunderea produselor nesigure pe piața internă

Alexandru Stefan

Consiliul Agricultură și Pescuit – conferința de presă

Alexandru Stefan

Conectivitatea de bază a transportului rutier în eventualitatea unui Brexit fără acord – acord provizoriu cu Parlamentul

Iulian Anghel