1.9 C
Bucharest
5 decembrie 2022
Afaceri economice și financiare Afaceri generale Știri

Participarea ministrului delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, la deschiderea conferinței ”Inovarea în domeniul auditului la nivelul UE și creșterea rolului de îndrumare al Instituțiilor Supreme de Audit, în beneficiul societății”

Ministrul afacerilor europene, George Ciamba, a participat astăzi, 7 mai 2019, la conferința ”Inovarea în domeniul auditului la nivelul UE și creșterea rolului de îndrumare al Instituțiilor Supreme de Audit, în beneficiul societății”, eveniment organizat de Curtea de Conturi a României în marja Președinției României la Consiliul UE, cu participarea prim-ministrului României, Viorica Dăncilă, și a reprezentanților Parlamentului României.

În intervenția sa, ministrul George Ciamba a transmis că auditul joacă un rol esențial în îmbunătățirea calității managementului financiar al fondurilor europene la nivelul statelor membre, contribuind la eforturile de combatere a fraudei și a evaziunii, obiective importante la nivel UE, în beneficiul statelor membre și al cetățenilor europeni.

Demnitarul român a subliniat importanța unui audit de calitate. Acesta asigură nu doar eficienta utilizare a bugetului Uniunii, ci și evaluarea nevoilor investiționale reale ale economiei europene, a proiectelor de natură să avanseze obiectivele de creștere inteligentă, sustenabilă și incluzivă.

„Instituțiile publice de audit trebuie să joace un rol special, pentru că ele sunt chemate să traseze drumul dezvoltării viitoare și trebuie să prevină sau să pună capăt modelelor care se îndreaptă într-o direcție greșită. Astfel, este sarcina dumneavoastră de a evalua noile sisteme și obiectivele publice în funcție de eficiența lor, pentru a nu exista nici un fel de slăbiciune în gestionarea sistemului public la nivel național”, a spus ministrul George Ciamba în discursul său de la deschiderea conferinței.

Ministrul afacerilor europene a transmis că auditul trebuie să se adapteze la inovații, la noua structură a bugetului european. În context, George Ciamba a făcut referire la una dintre prioritățile Președinției Române la Consiliului Uniunii Europene: viitorul buget multianual. Guvernul României a urmărit realizarea unui document simplificat și echilibrat de negociere care să faciliteze discuțiile liderilor europeni la Consiliul European din iunie și deciziile din a doua parte a anului. „Am reușit să obținem înțelegeri comune cu Parlamentul European pentru o serie de propuneri sectoriale prioritare aferente viitorului Cadru Financiar precum: Fondul European de Apărare, Programul Europa Digitală 2021-2027, Facilitatea Conectarea Europei, Programul Orizont Europa, Programul Spațiu, Programul Justiție, Programul Drepturi și Valori, Programul InvestEU sau Programul LIFE”, a mai evidențiat ministrul Ciamba.

Related posts

„EUMC Away Days”

Iulian Anghel

Reuniunea Consiliului de Mediu: agenda a cuprins teme precum managementul durabil al substanțelor chimice, produsele din plastic de unică folosință și măsuri pentru o mai bună implementare a legislației de mediu la nivel european

Alexandru Stefan

Politica privind vizele: Consiliul confirmă acordul privind modificările aduse Codului de vize

Alexandru Stefan