5.4 C
Bucharest
7 decembrie 2022
Afaceri generale Știri

Întrevederea ministrului delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, cu Lord Callanan, ministru de stat în cadrul Departamentului pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană

Ministrul afacerilor europene, George Ciamba, a avut vineri, 3 mai, o întrevedere cu ministrul de stat în cadrul Departamentului pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, Lord Callanan, în marja reuniunii informale pe tema prezervării patrimoniului cultural european de la Paris.

În cadrul întrevederii, ministrul român a punctat rolul României în consolidarea proiectului european, menționând importanța strategică a Summitului de la Sibiu, care va avea loc pe 9 mai.

Cu privire la procesul de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, oficialul român a apreciat demersurile prim-ministrului May privind inițierea dialogului transpartinic și a exprimat speranța că rezultatele acestor discuții vor permite depășirea impasului actual. Totodată, oficialul român a reiterat angajamentul Președinției române a Consiliului Uniunii Europene de a sprijini de o manieră responsabilă toate eforturile depuse în cadrul acestui proces.

Cei doi oficiali au discutat despre importanța asigurării, în orice condiții, a drepturilor cetățenilor români din Marea Britanie. George Ciamba a transmis că acest lucru reprezintă o prioritate pentru Guvernul României. De asemenea, oficialul român a menționat că executivul de la București se preocupă ca drepturile cetățenilor britanici din România sa fie respectate.

În cadrul discuțiilor, a fost reconfirmată dorința ambelor părți de a finaliza cât mai curând procesul de ratificare a Acordului de retragere. În acest context, oficialul britanic a oferit asigurări privind eforturile consistente ale Guvernului britanic pentru avansarea acestui proces și a precizat că dialogul cu Partidul Laburist se desfășoară într-un spirit constructiv.

De asemenea, interlocutorii au apreciat că Acordul de retragere este singurul instrument care pune bazele unei ieșiri ordonate a Marii Britanii din UE și asigură premisele pentru încheierea unui viitor parteneriat aprofundat între cele două părți. În acest context, ministrul afacerilor europene a reiterat disponibilitatea Uniunii Europene de a reflecta un nivel superior de ambiție privind acordul viitor UE-UK.

Ministrul George Ciamba a subliniat importanța relațiilor bilaterale dintre România și Regatul Unit și a reafirmat necesitatea consolidării Parteneriatului Strategic dintre cele două țări, cu accent pe dimensiunea economică și de securitate.

Related posts

Consultări bilaterale ale ministrului delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, în Republica Franceză

Iulian Anghel

Consiliul Afaceri Generale – conferința de presă

Iulian Anghel

Ministrul Natalia Elena Intotero a prezidat prima reuniune informală la nivel ministerial în domeniul politicilor pentru diaspora

Alexandru Stefan