3.1 C
Bucharest
1 februarie 2023
Afaceri generale Știri

Co-prezidarea de către ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a Reuniunii informale a miniștrilor afacerilor europene din UE pe tema patrimoniului cultural european

Ministrul  afacerilor europene, George Ciamba, a co-prezidat vineri, 3 mai, alături de secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Amélie de Montchalin, Reuniunea informală a miniștrilor afacerilor europene și a miniștrilor culturii din statele membre UE pe tema patrimoniului cultural european, desfășurată la Paris.

Obiectivul reuniunii a vizat continuarea procesului de reflecție inițiat de Președinția României la Consiliul Uniunii Europene cu privire la modalitățile concrete de a promova și proteja patrimoniul cultural european. Întâlnirea de la Paris a avut loc la scurt timp după tragicul incendiu care a cuprins catedrala Notre-Dame, un simbol arhitectonic al Europei. Șefii de delegații au fost invitați de către partea  franceză la Muzeul Luvru unde au fost prezentate opere de artă de la Notre-Dame din Paris.

În cadrul intervenției sale, ministrul George Ciamba a subliniat importanța pe care România o acordă acestui domeniu de acțiune, atât din perspectiva statului membru, cât al rolului de Președinție în exercițiu a Consiliului Uniunii Europene.

A evidențiat, în context, faptul că tema patrimoniului cultural constituie o prioritate a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, urmărind valorificarea deplină a demersurilor întreprinse la nivel european, în special a celor generate de Anul European al Patrimoniului Cultural 2018, care reprezintă un exemplu elocvent de cooperare la nivelul Uniunii Europene privind promovarea valorilor și identității noastre comune.

În acest sens, a subliniat necesitatea continuării inițiativelor europene menite să genereze un context favorabil pentru conservarea, promovarea și valorificarea patrimoniului cultural, arătând că un rol esențial în aceste demersuri îl deține asigurarea unei abordări integrate și facilitarea sinergiilor între programele și instrumentele existente la nivel național și european.

A menționat, în context, importanța de a valorifica inițiativele europene deja existente, inclusiv în materie de promovare a voluntariatului în domeniul cultural, precum Corpul European de Solidaritate – un program care sprijină la nivel UE voluntariatul tinerilor – și în materie de cercetare, prin utilizarea expertizei și resurselor puse la dispoziție de programul Orizont.

De asemenea, ministrul afacerilor europene a exprimat susținerea pentru facilitarea schimbului de bune practici, asistență și expertiză specializată în domeniul patrimoniului cultural, o resursă strategică a Uniunii Europene.

Ministrul George Ciamba împreună cu omologul francez, Amélie de Montchalin, au convenit ca la următoarea reuniune a Consiliului Afaceri Generale, din 21 mai, să introducă pe agendă o discuție pe tema patrimoniului cultural european, ca urmare a reuniunilor informale de la Paris ( 3 mai) și București (16 aprilie ).

În marja reuniunii, miniștrii au agreat o Declarație comună care reiterează importanța prezervării patrimoniului european comun, oferirea de oportunități pentru tinerii europeni de a se implica în eforturile de conservare și restaurare a patrimoniului, precum și îmbunătățirea modalităților de utilizare a resurselor financiare existente pentru aspectele legate de protejarea patrimoniului.

Related posts

Ministrul Muncii și Justiției Sociale, Marius Budăi, a susținut Declarația Națională, la sediul CSW-ONU, New York

Iulian Anghel

Consiliul stabilește prioritățile sale pentru bugetul UE pentru exercițiul financiar 2020

Alexandru Stefan

Standardele de emisii de CO2 pentru autoturisme și camionete: Consiliul confirmă acordul privind limite mai stricte

Alexandru Stefan