15.2 C
Bucharest
31 martie 2023
Afaceri generale Știri

Consultări bilaterale ale ministrului delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, în Republica Franceză

În cadrul consultărilor bilaterale pe teme europene, ministrul George Ciamba a avut o întrevedere bilaterală cu Sabine Thillaye, președinta Comisiei pentru Afaceri europene din Adunarea Națională a Franței. Discuțiile s-au axat pe subiecte de impact aflate pe agenda europeană, cu accent pe evoluțiile privind viitorul Cadru Financiar Multianual 2021-2027, Brexit și viitoarele alegeri europene.

Ministrul român a subliniat importanța Cadrului Financiar Multianual (CFM) 2021-2027 pentru Președinția României la Consiliul UE, evidențiind că, în prima parte a mandatului, eforturile au fost concentrate asupra avansării negocierilor privind reglementările sectoriale legate de viitorul buget. A arătat că obiectivul Președinției României la Consiliul UE a constat în obținerea unui număr cât mai mare de acorduri politice parțiale cu actualul legislativ european. În context, a menționat încheierea de înțelegeri comune cu Parlamentul European cu privire la un număr de 10 propuneri sectoriale importante: Fondul european de apărare, programul „Europa digitală 2021-2027”, mecanismul „Conectarea Europei”, programul spațial, programul Justiție, programul “Drepturi și valori”, programul LIFE și programul InvestEU.

De asemenea, oficialul român a arătat că Președinția României la Consiliul UE va continua negocierile privind aspectele orizontale din viitorul Cadru Financiar Multianual 2021-2027, în perspectiva dezbaterilor de la nivelul liderilor europeni prevăzute la Consiliul European din iunie. George Ciamba a mulțumit interlocutorului francez pentru abordarea constructivă a Franței în negocierile privind Cadrul Financiar Multianual, precum și pentru susținerea acordată menținerii politicilor investiționale în viitorul buget.

În dialogul pe acest subiect, oficialii român și francez au împărtășit aceleași viziuni cu privire la evoluțiile post-2020, care ar trebui să conducă la o Uniune mai integrată și mai coerentă în perspectiva evitării inegalităților sociale și economice dintre statele membre. Prin urmare, cei doi interlocutori au apreciat că este esențial să se asigure o alocare adecvată în cadrul celor doi piloni ai Politicii Agricole Comune, precum și o arhitectură simplificată, o mai mare transparență, accesibilitate și eficiență pentru beneficiarii direcți ai acestei politici.

Dialogul bilateral pe teme europene a continuat cu ocazia întrevederii, la 30 aprilie 2019, între ministrul George Ciamba și secretarul general pentru afaceri europene, Sandrine Gaudin.

Întrevederea a permis o scurtă trecere în revistă a evoluțiilor aferente agendei europene, punctată de perspectivele de dinamizare a aspectelor legate de Cadrul Financiar Multianual. În plus, ministrul român a reiterat pozițiile exprimate pe acest subiect în cadrul întrevederii cu reprezentanta Parlamentului francez, punctând asupra aspectelor importante legate de cele două politici cheie ale Uniunii, respectiv politica agricolă comună și politica de coeziune.

Un alt subiect important abordat cu interlocutorul francez l-a reprezentat procesul Brexit. În context, ministrul delegat a apreciat că cea mai bună modalitate de a avansa în acest proces rămâne ratificarea acordului de retragere, singurul instrument posibil de limitare a consecințelor negative ale Brexit și de garantare a certitudinii juridice pentru cetățeni și întreprinderi. A subliniat că acest acord reprezintă un pas necesar pentru construirea încrederii între cele două părți. A reiterat că Președinția României la Consiliul UE alocă o importanță deosebită necesității unei abordări coordonate și coerente a statelor membre ale Uniunii Europene pentru a răspunde cu o voce comună evoluțiilor acestui proces.

În context, cei doi oficiali au făcut referire la viitorul Uniunii Europene. Ministrul delegat a arătat că reflecția privind viitorul Uniunii va culmina cu Summitul informal al șefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană, la Sibiu, pe 9 mai. Evenimentul reprezintă o oportunitate de transmitere a unui mesaj privind importanța unei acțiuni în plan european bazate pe principiul unității și coeziunii, pe priorități concrete și continuarea politicilor care au generat rezultate incontestabile. A făcut referire, în context, la importanța și relevanța continuării politicii de extindere pentru Uniune, având în vedere capacitatea acestei politici de a genera creștere, stabilitate politică, dezvoltare economică și socială atât pentru Uniune și statele membre, cât și pentru candidați și potențiali candidați.

Ministrul George Ciamba a vizitat și Casa Memorială Jean Monnet, unul dintre fondatorii comunității europene. Oficialul român a lăsat un mesaj în cartea de onoare a Casei Memoriale.

Related posts

Participarea ministrului delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, la deschiderea conferinței cu tema: ”30 Years on: Lessons from the Past, Challenges of the Present, Inspiration for the Future ”

Alexandru Stefan

Ministrul Rovana Plumb s-a întâlnit cu reprezentanții socialiștilor și democraților din Parlamentul European

Alexandru Stefan

Discursul premierului Viorica Dăncilă la ceremonia oficială de lansare a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene

Alexandru Stefan