16 ianuarie 2022
Afaceri generale Știri

Participarea ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, în calitate de reprezentat al Consiliului UE, la ultima sesiune plenară a Parlamentului European

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a participat miercuri, 17 aprilie 2019, la ultima sesiune plenară a Parlamentului European în cadrul acestei legislaturi, asigurând reprezentarea Consiliului UE la o serie de activitați desfăsurate în acest context.

Președinția României la Consiliul UE a fost, astfel, reprezentată de ministrul Ciamba la o serie de dezbateri, întâlniri politice și la semnarea unui număr important de acte legislative.

George Ciamba a susținut, în numele Consiliului UE, o intervenție în cadrul dezbaterii organizate de Parlamentul European, în baza unei întrebări adresate Consiliului UE și Comisiei Europene cu privire la dreptul de anchetă al PE, dosar instituțional aflat în discuții la nivelul celor trei instituții europene încă din 2011 și care este de așteptat să continue și în cursul viitoarei legislaturi europene, având în vedere complexitatea politică și juridică a acestuia. Dezbaterea pe marginea acestui dosar a fost precedată de o întâlnire politică informală între reprezentanții celor trei instituții, ministrul român asigurând reprezentarea Consiliului UE. Această dezbatere va fi concluzionată prin adoptarea astăzi, 18 aprilie, a unei rezoluții.

În cadrul dezbaterii, ministrul Ciamba a prezentat stadiul discuțiilor la nivelul Consiliului, elementele față de care statele membre continuă să exprime preocupare. În același timp, a amintit constrângerile Președinției Consiliului UE de a acționa în absența unui mandat care să îi fie încredințat de Consiliu. Oficialul român a subliniat eforturile Presedinției române de a avansa dialogul pe marginea acestui dosar, în spiritul principiului cooperării loiale dintre instituții. A salutat, de asemenea, eforturile Parlamentului European și a exprimat speranța că în viitorul mandat discuțiile, dacă vor fi reluate, să conducă la o apropiere a abordărilor în baza cărora să se poată construi calea de urmat.

De asemenea, ministrul Ciamba a participat la dezbaterea cu privire la Viitorul Europei, desfașurată cu participarea Prim-ministrului Letoniei, precum și la momentele protocolare asociate vizitei la Parlamentul European a demnitarului leton.

Reprezentantul Președinției României la Consiliul UE a semnat, împreună cu Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, 19 acte legislative.

Related posts

Prioritățile Ministerului Educației Naționale în perioada Președinției României la Consiliul Uniunii Europene

Alexandru Stefan

Prim-ministrul Viorica Dăncilă prezintă prioritățile Președinției României la Consiliul UE în Comitetul European al Regiunilor

Alexandru Stefan

România a preluat președinția Comitetului de Politică Comercială în format Titulari

Alexandru Stefan