19 C
Bucharest
29 septembrie 2020
Afaceri generale Știri

Întrevederea ministrului George Ciamba cu președinta Comisiei pentru afaceri constituționale a Parlamentului European, Danuta Hubner, și raportorul Parlamentului European, Ramon Jauregui Atondo

La 17 aprilie 2019, în marja plenului Parlamentului European de la Strasbourg, ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, reprezentantul Președinției române la Consiliul UE, a avut o întâlnire politică informală cu președinta Comisiei pentru afaceri constituționale/AFCO, Danuta Hubner (PPE, PL) și raportorul PE, Ramon Jauregui Atondo (S&D, ES), pentru a discuta stadiul și perspectivele de avansare a dosarului privind dreptul de anchetă al PE. La întâlnire au participat și reprezentanți ai Comisiei Europene și ai viitoarei Președinții finlandeze a Consiliului UE.

Ministrul Ciamba a apreciat eforturile Comisiei pentru afaceri constituționale/AFCO în avansarea unei versiuni de document de lucru asupra unui dosar complex din punct de vedere politic și juridic, care să vină în întâmpinarea preocupărilor Consiliului, arătând că, în pofida ameliorărilor propuse de PE, acesta nu a putut întruni suficient sprijin la nivelul Statelor Membre.

Demnitarul român a reasigurat delegația Parlamentului European de deschiderea Președinției române în cursul acestor luni pentru a avansa discuțiile la nivelul Consiliului și dialogul informal, afirmând însă că liniile roșii ale Statelor Membre nu au putut fi depășite, având în vedere că dosarul pune în discuție aspecte fundamentale care țin de competențele exclusive ale Statelor Membre. Ministrul Ciamba a declarat că din discuțiile purtate la nivelul Consiliului a reieșit că impasul ar putea fi depășit doar în condițiile unei flexibilități semnificative din partea Parlamentului European.

Reprezentanții Parlamentului European au salutat disponibilitatea de cooperare a Președinției române cu privire la acest dosar, fiind conștienți de constrângerile exercitării mandatului de Președinție în absența unui consens la nivelul Consiliului și a limitărilor curente de calendar. Au reiterat așteptarea pentru intrarea în negocieri în următorul mandat legislativ și au reamintit faptul că dreptul de inițiativă pentru instituirea unui regulament privind dreptul de anchetă este conferit Parlamentul European prin Tratatul de Lisabona.

Ministrul George Ciamba a reafirmat deschiderea spre dialog a Consiliului UE, în același spirit al cooperării loiale, în situația în care subiectul ar fi reluat de PE în noul mandat legislativ.

Related posts

Mesajul ministrului afacerilor europene, George Ciamba, la finalul Președinției române a Consiliului Uniunii Europene. ”Prezidarea mesei Consiliului a fost testul de maturitate al României și reconfirmarea atașamentului față de proiectul european” – George Ciamba

Alexandru Stefan

Consiliul Agricultură și Pescuit, 15/04/2019, principalele rezultate

Alexandru Stefan

Garantarea unor alegeri europene libere și corecte: Consiliul a adoptat concluzii

Iulian Anghel