2.1 C
Bucharest
21 ianuarie 2021
Afaceri externe Știri

Participarea secretarului de stat Melania-Gabriela Ciot în calitate de Reprezentant Special al Guvernului României pe perioada Președinției României la Consiliul UE, a dezbaterii pe tema ”Situației din Mozambic, Malawi și Zimbabwe ca urmare a ciclonului Idai” din plenul Parlamentului European, Strasbourg

Secretarul de stat Melania-Gabriela Ciot a participat, marți, 16 aprilie 2019, la dezbaterea cu tema ”Situația din Mozambic, Malawi și Zimbabwe ca urmare a ciclonului Idai” din plenul Parlamentului European, la Strasbourg.

În intervenția sa, secretarul de stat pentru afaceri europene s-a referit la necesitatea solidarității în cazul dezastrelor naturale și acțiunilor comune pentru susținerea celor afectați. În continuarea intervenției sale, oficialul român a prezentat situația în cele trei țări afectate de ciclonul Idai: Mozambic, Malawi și Zimbabwe, cifrele și estimările raportate până în prezent, subliniind urgența ajutorului umanitar.

În acest context, secretarul de stat pentru afaceri europene a subliniat contribuția statelor membre – mai mult de 60 de milioane EUR, aproximativ 22% din necesar fiind acoperit, menționând faptul că suportul financiar considerat suficient pentru a acoperi pagubele și a diminua consecințele dezastrului se ridică la 342 milioane USD.

În acest sens a remarcat acțiunea rapidă a Comisiei și a statelor membre ale Uniunii Europene în susținerea țărilor afectate. Pentru a dubla aceste eforturi, Președinția română a Consiliului UE a activat Integrated Political Crisis Response – IPCR (răspuns integrat la crize politice) pentru monitorizarea și pentru o mai bună comunicare între Comisie, statele membre SEAE și agențiile UE relevante.

De asemenea a menționat că o echipă europeană de protecție civilă condusă de un expert român a fost detașată în Mozambic începând cu 23 martie 2019 pentru asigurarea necesităților, coordonarea și distribuirea ajutorului acordat de către statele membre.

În concluzie, secretarul de stat a menționat faptul că este nevoie de asigurarea continuității educației copiilor afectați de către criză, precum și protecția femeilor și a copiilor strămutați intern.

Related posts

Acord cu Parlamentul European pe Directiva privind expunerea lucrătorilor la agenții cancerigeni

Iulian Anghel

Ministerul Energiei a găzduit primul Consiliu Informal de Energie, organizat sub Președinția Română a Consiliului UE

Iulian Anghel

Întrevederea ministrului delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, cu Președintele Comisiei pentru Afaceri Constituționale din Parlamentul European, Danuta Hübner și cu Prim-vicepreședintele Parlamentului European, Mairead McGuinness

Alexandru Stefan