-3.2 C
Bucharest
6 februarie 2023
Afaceri externe Știri

Participarea secretarului de stat Melania-Gabriela Ciot în calitate de Reprezentant Special al Guvernului României pe perioada Președinției României la Consiliul UE, a dezbaterii pe tema ”Situației din Mozambic, Malawi și Zimbabwe ca urmare a ciclonului Idai” din plenul Parlamentului European, Strasbourg

Secretarul de stat Melania-Gabriela Ciot a participat, marți, 16 aprilie 2019, la dezbaterea cu tema ”Situația din Mozambic, Malawi și Zimbabwe ca urmare a ciclonului Idai” din plenul Parlamentului European, la Strasbourg.

În intervenția sa, secretarul de stat pentru afaceri europene s-a referit la necesitatea solidarității în cazul dezastrelor naturale și acțiunilor comune pentru susținerea celor afectați. În continuarea intervenției sale, oficialul român a prezentat situația în cele trei țări afectate de ciclonul Idai: Mozambic, Malawi și Zimbabwe, cifrele și estimările raportate până în prezent, subliniind urgența ajutorului umanitar.

În acest context, secretarul de stat pentru afaceri europene a subliniat contribuția statelor membre – mai mult de 60 de milioane EUR, aproximativ 22% din necesar fiind acoperit, menționând faptul că suportul financiar considerat suficient pentru a acoperi pagubele și a diminua consecințele dezastrului se ridică la 342 milioane USD.

În acest sens a remarcat acțiunea rapidă a Comisiei și a statelor membre ale Uniunii Europene în susținerea țărilor afectate. Pentru a dubla aceste eforturi, Președinția română a Consiliului UE a activat Integrated Political Crisis Response – IPCR (răspuns integrat la crize politice) pentru monitorizarea și pentru o mai bună comunicare între Comisie, statele membre SEAE și agențiile UE relevante.

De asemenea a menționat că o echipă europeană de protecție civilă condusă de un expert român a fost detașată în Mozambic începând cu 23 martie 2019 pentru asigurarea necesităților, coordonarea și distribuirea ajutorului acordat de către statele membre.

În concluzie, secretarul de stat a menționat faptul că este nevoie de asigurarea continuității educației copiilor afectați de către criză, precum și protecția femeilor și a copiilor strămutați intern.

Related posts

Ministrul Culturii și Identității Naționale, Valer-Daniel Breaz, a deschis conferința de nivel înalt „Cetățeni mai bine informați în era digitală”

Alexandru Stefan

VIDEO Conferința de presă a comisarului european pentru comerț, Cecilia Malmström, și a ministrului român pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ștefan-Radu Oprea

Alexandru Stefan

Discursul Președintelui României, Klaus Iohannis, susținut în cadrul ceremoniei de lansare a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene

Alexandru Stefan